Jozef Legéň Rôzne

Žilinčania a letné dovolenky? Tipnite si, ktoré destinácie ich lákajú najviac

Slnko, priezračné more a dokonalý relax. Takto si asi väčšina z nás predstavuje pravú letnú dovolenku. Spravili sme malý prieskum v žilinských cestovných kanceláriách a zisťovali sme, kam to Žilinčanov najviac láka. Dozvedeli sme sa aj zopár nezvyčajných kuriozít.

Ilustračný obrázok k článku Žilinčania a letné dovolenky? Tipnite si, ktoré destinácie ich lákajú najviac
Zdroj: TASR

Dovolenková sezóna je v plnom prúde a tak aj cestovné kancelárie v Žiline pociťujú nápor klientov, ktorí hľadajú svoju vysnívanú dovolenku. V dobe internetu sa dá dovolenka objednať z pokoja domova, avšak, ľudia častejšie smerujú do kamenných pobočiek cestovných kancelárií. „Klienti sa radšej chodia poradiť do kamenných pobočiek cestovných kancelárií. Ľudia chcú osobný kontakt,“ hovorí Božena Ondrušová, vedúca žilinskej pobočky Kartago Tours.

Táto destinácia láka najviac

V našom malom prieskume vyšla krajina, ktorú obmývajú štyri moria, ako jednoznačná voľba žilinských dovolenkárov. „ V rámci Európy si ľudia najviac kupujú Turecko a Chorvátsko. Turecko jednoznačne vedie,“ povedala pre Žilinu 24 pracovníčka cestovnej kancelárie Tatratour. Podľa nej si ľudia túto destináciu obľúbili hlavne kvôli kvalite služieb, stálosti počasia a vhodnosti pre rodiny s deťmi. V inej cestovnej kancelárii je Turecko tiež jasným lídrom. „Top jednotka pre rodiny s deťmi je Turecko. Ľudia si zvykli už aj na ultra all inclusive, čo znamená 24-hodinové služby. Týka sa to nápojov a jedál a veľa servisu navyše,“ priblížila Ondrušová.

V rámci Európskej únie smerujú húfy dovolenkárov aj na grécke ostrovy či do tradičnej destinácie Slovákov, Chorvátska. Výhodou je, že nepotrebujú cestovný pas, stačí im len občiansky preukaz. Slovenské more láka najviac ľudí, ktorí sa rozhodnú vyraziť na dovolenku vlastným autom.

Exotika láka tiež, táto destinácia je hitom

V ponuke cestovných kancelárií nájdete aj poriadnu exotiku. „Výborne sa predávajú dovolenky na Kapverdské ostrovy. Sú len 500 km od Senegalu, je to Atlantický oceán,“ hovorí Ondrušová. Ľudia si zvykli cestovať aj do Zanzibaru, na Maldivy či do ázijských krajín ako je Srí Lanka. Náš prieskum však potvrdil, že najväčšou exotickou destináciou, ktorá láka dovolenkárov, sú práve Kapverdské ostrovy. „Ponúkame exotiku, ľudí lákajú Kapverdské ostrovy,“ uviedla pracovníčka Hydrotour.

Kuriózne otázky klientov cestoviek

All inclusive pobyty nie sú v dnešnej dobe už žiadnou novinkou. Dovolenkárom uľahčujú život a v prípade rodín s deťmi takýto pobyt ušetrí rozpočet rodiny. „All inclusive je v dnešnej dobe už nutnosťou. Keď je rodina s deťmi, tak viac-menej ušetria na dovolenke,“ dozvedeli sme sa od pracovníčky v Tatratour.

Pri výbere dovolenky treba všetko dôkladne zvážiť, pracovníčky cestovných kancelárií sa však stretávajú aj s netradičnými otázkami zo strany klientov. Niektoré z nich sú ozaj kuriózne. „ Stále dokážu klienti prekvapiť. Spýtali sa ma na otázku, čo je pod tým pieskom na pláži alebo keď vojdem do izby, po ktorej strane mám záchod,“ s úsmevom dodala pracovníčka Tatratour. Ďalším dôkazom o náročnosti a špecifikách klientov je aj klientka, ktorej sa nepáčila farba. „Klientka sa ma spýtala, aké závesy sú v izbe, pretože je alergická na oranžovú farbu,“ dodala na záver Ondrušová.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM