Michal Demjanovič Rôzne

Žilinčan Dávid (27) prezradil ten rozdiel: Slovenská zmrzlina vs talianska, FOTO

Dávid Repkovský predáva svoju taliansku zmrzlinu na Sládkovičovej ulici. V rozhovore okrem iného prezradil aj to, aka príchuť bodovala túto sezónu medzi Žilinčanmi.

Ilustračný obrázok k článku Žilinčan Dávid (27)  prezradil ten rozdiel: Slovenská zmrzlina vs talianska, FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Pred nedávnom sme sa pýtali predajcov zmrzliny, ktoré príchute zmrzliny sa predávajú v Žiline najviac. Spomedzi nami oslovených predajní zmrzlín, nás najviac oslovila prevádzka, kde sa zmrzlina vyrába ručne v „laboratóriu“. Táto zmrzlináreň nás dostala svojím dizajnom, ako aj príchuťami, ktoré mala vo svojej ponuke. Tak sme sa rozhodli osloviť majiteľa a opýtali sme sa ho niekoľko otázok.

Dávid má 27 rokov a žije v Žiline. Vyštudoval gastronómiu. Momentálne sa venuje výrobe a predaju svojej zmrzliny. V rozhovore vysvetlil, aký je rozdiel medzi tou slovenskou a talianskou, inak nazývanou aj Gelato. Tiež aj to, kvôli čomu má ich predajňa špecifický dizajn.

Aký je rozdiel medzi slovenskou zmrzlinou a tou talianskou?

Talianska zmrzlina ma krémovejšiu textúru, obsahuje menej tuku a vyrába sa vždy z čerstvých surovín, nedrží sa na pulte viac dní. Dáva sa na pult vždy čerstvá.

Gelato vyrábané z kvalitných ingrediencii je jedlo hodnotnejšie ako prípitky alebo občerstvenie. Je to plnohodnotná potravina z hľadiska nutričnej hodnoty. Podáva sa pri vyššej teplote ako zmrzlina na Slovensku.

Je vhodná pre ľudí so zlou chuťou do jedla, deti aj staršiu generáciu. Je rýchlo stráviteľná a výživná. Neviem síce aká je originál slovenská zmrzlina, ale väčšinou plná kokosového tuku a farbív. To u nás nenájdeš. Samozrejme poznám aj poctivé a dobré zmrzlinárne na Slovensku.

Neodradilo ťa, že to je len sezónna záležitosť?

Neodradilo, pretože Gelato nie je iba sezónny pokrm. Gelato sa môže konzumovať celoročne a viac neprezradím :).

Čo ťa na tvojej práci najviac baví?

Je to úsmev zákazníka spoza skla mojej laborky, hlavne tých najmenších.

Zmrzlinu pripravuješ sám alebo máš na to svojich ľudí?

Všetko si pripravujem a vyrábam sám. Do môjho laboratória nikoho nepustím. Tam si vyrábam vlastné čokoládové a ovocné toppingy. Vyrábam tiež nanuky a gelato sushi. Suroviny do gelata si spracovávam tiež sám. Chcem mat istotu, že na pult ide kvalita.

Pravidelne do vašej ponuky pridávate nové príchute, ktoré sa stali túto sezónu u Žilinčanov najväčším hitom?

Najväčším hitom asi zaúdené mandle so škoricou a čierna vanilka. Úspech mal tiež cheescake s domácim čučoriedkovým toppingom a levanduľa.

Je možne si zmrzlinu, akú ponúkate, pripraviť aj doma v kuchyni?

Tú istú určite nie, pretože máme veľmi zložitý vzorec. Základ je mix rôznych vysoko výživných látok. Potom mlieko, smotana, ovocie, a ostatné suroviny sú tajomstvom. Na výrobu špeciálnych zmrzlín recept neexistuje, na to musíš mať cit.

Vaša prevádzka má špecifický dizajn, kde ste sa inšpirovali?

Kedže v predajni sa nachádza aj presklenná výrobňa (laborka), tak iný nápad ako vozík na koliečkách s rúrami, cez ktoré tečie zmrzlina zo stroja rovno do pultu, ani vzniknúť nemohol :).

Čomu sa venuješ vo voľnom čase?

Toho voľného času nie je veľa, ale väčšinou sa venujem priateľke, psom a občas si stihnem aj zacvičiť.

Ako také Gelato vyzerá si môžte pozrieť v našej fotogalérii!

Čítajte tiež:

Žilinský kapitán Stano (21): Americký futbal je o súdržnosti a zohratosti, FOTO

Ukrajinka Natasha (21) žijúca v Žiline: Veľa ľudí u nás musí prežiť so 41 eur na mesiac

Zmrzlináreň Scoop Žilina
9
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM