Barbara Dallosová Správy

Žilina prechádza na nový REŽIM: Čo platí od pondelka a ako to bude so školami?

Čiastočné uvoľnenie opatrení týkajúce sa škôl prinesie zmeny aj do Žiliny. Mesto ozrejmuje aj nový chod sociálnych služieb či mestského úradu.

Ilustračný obrázok k článku Žilina prechádza na nový REŽIM: Čo platí od pondelka a ako to bude so školami?
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Materské školy a prvý stupeň základných škôl v Žiline sa od pondelka 12. apríla plošne otvárajú pre deti všetkých rodičov. Možnosť absolvovať prezenčné vzdelávanie už teda neplatí prednostne pre deti rodičov, ktorí musia pracovať z pracoviska, ale pre deti všetkých rodičov. Informoval o tom hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

Školský semafor

„Podľa informácií ministerstva školstva sa automaticky spúšťa školský semafor, podľa ktorého, ak sa po otvorení objaví v triede alebo škole pozitívny prípad, môže ju uzatvoriť regionálny úrad verejného zdravotníctva alebo riaditeľ so súhlasom zriaďovateľa. Školy postupujú podľa manuálu Návrat do škôl zo dňa 12. apríla, zverejneného na webovom sídle ministerstva školstva,“ ozrejmil Miškovčík.

Otvorené budú aj školské kluby detí, školské jedálne, základné umelecké školy umožnia individuálne vzdelávanie pre deti na prvom stupni základnej školy. Ďalšie informácie o režime škôl sa očakávajú v pondelok 12. apríla, kedy ministerstvo školstva oznámi, ako budú fungovať školy od 19. apríla.

Sociálne služby

Ako ubezpečuje mesto, pre deti všetkých rodičov bez obmedzení stále fungujú aj mestské zariadenia starostlivosti o deti do troch rokov veku dieťaťa (detské jasle) na ulici Veľká okružná 82 a Puškinova 14 v Žiline.

Pre občanov je k dispozícii bez zmeny Denný stacionár na Námestí J. Borodáča. Z prevádzkových dôvodov je do 21. apríla (vrátane) uzatvorená jedáleň pre seniorov na Lichardovej ulici 44 a výdajňa stravy na ulici A. Kmeťa 38. Stravníkom, ktorí si objednali obed na štvrtok 8. apríla, bude objednávka platiť na najbližší deň od otvorenia prevádzok. Jedáleň na Námestí J. Borodáča 1 zostáva naďalej v prevádzke. K dispozícii je bez zmeny aj služba dovozu obedov do domácnosti. Pre obyvateľov je naďalej dostupná aj činnosť tzv. sociálneho taxíka, prepravnej služby pre imobilných občanov a ľudí s ťažkým zdravotným postihnutím,“ konkretizoval hovorca mesta.

Chod mestského úradu

Zmeny hlási aj fungovanie mestského úradu. Ten bude od stredy (14. 4.) dostupný v novom režime. Úrad už nebude celkom uzavretý pre verejnosť a k dispozícii budú vybrané služby v Klientskom centre úradu (Námestie obetí komunizmu 1). Služby pokladne, podateľne a pracoviska Dopravného podniku mesta Žiliny budú dostupné v pracovných dňoch v skrátených úradných hodinách od 8.00 do 12.00 hod.

Samospráva však vyzýva obyvateľov, aby osobnú návštevu na úrade využívali uvážlivo a najmä v nevyhnutných prípadoch. Naďalej odporúča komunikovať s mestským úradom aj telefonicky či e-mailom.

„Pracoviská Ohlasovne pobytu Žilina (evidencie obyvateľov) a Matričného úradu v Žiline v Kli­entskom centre Ministerstva vnútra SR (v budove Europalace, Vysokoškolákov 33B) na žilinskom sídlisku Vlčince budú pre verejnosť k dispozícii v režime určenom ministerstvom či Okresným úradom v Žiline,“ dodáva k zmenám Miškovčík.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Aktuality zo Žilinského kraja

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM