Správy Samospráva

Väčšina poslancov nehlasovala: Liptovský Mikuláš zostáva v rozpočtovom provizóriu

Liptovský Mikuláš už tri roky po sebe začal nový rok v rozpočtovom provizóriu. Rozpočtové provizórium pokračuje a trvá už takmer sto dní.

Ilustračný obrázok k článku Väčšina poslancov nehlasovala: Liptovský Mikuláš zostáva v rozpočtovom provizóriu
Zdroj: TASR/Oliver Ondráš

Rozpočet mesta Liptovský Mikuláš na rok 2021 stále nie je schválený mestským zastupiteľstvom. Na štvrtkovom (8. 4.) rokovaní o ňom väčšina poslancov nehlasovala. Mesto tak zostáva v rozpočtovom provizóriu, ktoré trvá už takmer sto dní. Informovala o tom hovorkyňa Liptovského Mikuláša Viktória Čapčíková.

Rozpočet bol pripravený

Rozpočet na tento rok bol pripravený ako vyrovnaný, mesto malo hospodáriť so sumou bezmála 34 miliónov eur.

„Najviac peňazí malo ísť na vzdelávanie a mládež, čo predstavuje vyše 36 percent výdavkov. Vyše desať percent smerovalo na odpadové hospodárstvo. V rozpočte sa nachádzal aj úver 1,6 milióna eur na nutnú rekultiváciu skládky vo Veternej Porube. Zastupiteľstvo malo odobriť aj opravy a rekonštrukcie miestnych komunikácií v objeme 2,1 milióna eur,“ uviedla Čapčíková.

Tri roky po sebe

Ako zdôraznila, finančníci z mestského úradu pracovali na príprave rozpočtu od augusta minulého roku. Vychádzali pritom zo zákona o štátnom rozpočte, návrhu rozpočtu verejnej správy na rok 2021, plánu sociálneho a hospodárskeho rozvoja mesta a zo skutočných výsledkov predošlých rokov. „Programový rozpočet je zostavený na základe očakávaných príjmov od štátu v roku 2021, predpokladaných vlastných príjmov mesta, očakávaných finančných externých zdrojov z eurofondov a vlády SR. Tiež z navrhovaných investičných a preklenovacích úverov, ktoré sa viažu k financovaniu investícií a spolufinancovaniu projektov z grantov,“ načrtla predkladateľka rozpočtu Anežka Makovická.

Liptovský Mikuláš už tri roky po sebe začal nový rok v rozpočtovom provizóriu. Rozpočet na rok 2021 predkladali finančníci z úradu poslancom prvýkrát na prerokovanie v riadnom termíne ešte v decembri 2020, dodala Čapčíková.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Aktuality z Liptova

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM