Rôzne

Žilina je už pripravená na zimu: TOTO všetko je nachystané na boj so snehom!

Zima sa už nekompromisne blíži a pre cestárov sa začína náročné obdobie. Pozrite sa, čo všetko je v Žiline pripravené na boj so snehom.

Ilustračný obrázok k článku Žilina je už pripravená na zimu: TOTO všetko je nachystané na boj so snehom!
Zdroj: Dnes24.sk

Zimnú údržbu verejných priestranstiev, chodníkov a zjazdnosť vozoviek v meste Žilina zabezpečuje spoločnosť Žilinské komunikácie a. s., ktorá vykonáva podľa potreby posýpanie povrchu vozoviek inertným a chemickým materiálom, zhŕňanie, pluhovanie a odvoz snehu.

Vyše 250 kilometrov ciest

„Prednostne sa zabezpečuje zjazdnosť hlavných križovatiek, výpadových ciest a frekventovaných ulíc s premávkou MHD. Mesto Žilina zabezpečuje zimnú údržbu ciest v celkovej dĺžke 255 km a peších komunikácií v celkovej dĺžke 62 km,“ uviedol hovorca mesta Žilina Pavol Čorba.

Zimnú údržbu chodníkov a ostatných verejných priestranstiev priľahlých k nehnuteľnostiam sú v zmysle Všeobecne záväzného nariadenia č. 15/2009 povinní zabezpečiť vlastníci, správcovia alebo užívatelia nehnuteľností. Zimnú údržbu parkovísk sú povinní zabezpečiť príslušní zmluvní nájomcovia.

Tieto stroje budú bojovať so snehom

„Zjazdnosťou a schodnosťou komunikácií sa rozumie taký stav povrchu, aby bola možná bezpečná premávka na komunikáciách a chôdza na chodníkoch pre peších pri zvýšenej opatrnosti,“ vysvetlil Čorba.

Mesto Žilina má na skládke posypového materiálu v areáli firmy Žilinské komunikácie k dispozícii 650 ton inertného posypového materiálu a 950 ton (+500 ton v zálohe) chemického posypového materiálu. „Na výkon zimnej údržby je pripravených šesť veľkých sypačov, štyri multikáry, tri traktory a dva UNC nakladače,“ uzavrel hovorca. Nepretržitá dispečersko-spravodajská služba bola zahájená 24. novembra 2014.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM