Správy

Žilina Európskym hlavným mestom kultúry? Radnica ide do boja o prestížny titul

Mesto už odovzdalo ministerstvu prihlášku na Európske hlavné mesto kultúry. Čo chce ponúknuť a čím sa prezentovať?

Ilustračný obrázok k článku Žilina Európskym hlavným mestom kultúry? Radnica ide do boja o prestížny titul
Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

Mesto Žilina odovzdalo v utorok (15. 12.) na Ministerstve kultúry SR prihlášku na Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) pre rok 2026. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka prihláška popisuje budúci kultúrny a umelecký program spolu s náčrtom dlhodobej kultúrnej stratégie mesta či plánovanými investíciami do kultúrnej infraštruktúry.

Čaro regiónu

Doplnil, že prihláška zdôrazňuje príbeh a potenciál Žiliny zakotvený v kráse okolitej prírody, silnej priemyselnej tradícii a jedinečnosti príbehov definujúcich spoločnú identitu.

„Tieto oblasti tvoria hlavné programové piliere, okolo ktorých je vystavaných viac ako 130 kultúrno-umeleckých projektov. Súčasťou 60-stranového dokumentu, ktorý tvorí prihlášku, sú tiež viaceré investičné zámery mesta a zapojeného regiónu, s cieľom skvalitniť verejný priestor a prispieť k udržateľnosti zmeny, ktorú EHMK bude znamenať,“ uviedol Miškovčík.

Nová stratégia

„Kandidatúra Žiliny je zosobnením ambície rozvíjať mesto cez podporu kultúrneho a kreatívneho ekosystému, ako aj ambície prehĺbiť strategické partnerstvá v regióne s cezhraničnými mestami či v rámci celej Európy. Zároveň s prípravným procesom kandidatúry začalo mesto Žilina pracovať aj na svojej novej kultúrnej stratégii Kreatívna Žilina 2035, čím strategické projekty v rámci samotného EHMK presahujú aj rok 2026,“ podotkol primátor Žiliny Peter Fiabáne.

Projektový tím úzko spolupracoval so zástupcami Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK). „Podieľal sa na pripravovanej SMART stratégii kultúry v ŽSK, ako aj zahrnutí spoločných investičných zámerov do projektu EHMK. Verím, že aj vďaka spolupráci v kľúčových oblastiach má naše krajské mesto šancu uspieť a získať titul, ktorý naštartuje kultúrny, spoločenský aj ekonomický rozvoj mesta i celého žilinského regiónu. Je to výzva, ale verím, že Žilina v tomto súboji miest získa silný mandát, ktorý jej uľahčí cestu k modernému európskemu mestu. A zo žilinského regiónu sa stane lákavá destinácia priťahujúca kreatívnych ľudí a návštevníkov zo Slovenska a z celej Európy. Držím palce,“ povedala predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Aktuálne správy zo Žiliny

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM