Správy Samospráva

Žilina schválila rozpočet na budúci rok: Ako to vyzerá v mestskej kase?

Mesto má v roku 2021 hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom. Ako priznal primátor, financie Žiliny dosť ovplyvnila aj koronakríza.

Ilustračný obrázok k článku Žilina schválila rozpočet na budúci rok: Ako to vyzerá v mestskej kase?
Zdroj: TASR/AP

Mesto Žilina bude v roku 2021 hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom 80,98 milióna eur. Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Žiline o tom rozhodli v pondelok na zasadnutí prostredníctvom videokonferencie.

Bežné príjmy v roku 2021 tvoria 75,07 milióna eur, kapitálové príjmy 270 000 eur a príjmové finančné operácie sú rozpočtované vo výške 5,63 milióna eur. Bežné výdavky tvoria 74,02 milióna eur, kapitálové výdavky 4,66 milióna eur, výdavkové finančné operácie sú rozpočtované vo výške 2,29 milióna eur.

Hospodárenie a celkovú finančnú situáciu mesta Žilina v roku 2020 zásadným spôsobom negatívne ovplyvnila pandémia spôsobená ochorením COVID-19. „Predovšetkým výpadkom viacerých mestských daní a poplatkov, ako aj dane z príjmov fyzických osôb. Kritickým pre príjmy boli aj viaceré legislatívne zmeny, týkajúce sa napríklad odpadov a hazardu. Mesto Žilina sanovalo jednotlivé výpadky na strane príjmov zapojením sa do viacerých refundačných programov zo strany štátu a rovnako využilo aj bezúročnú štátnu návratnú výpomoc,“ povedal primátor Žiliny Peter Fiabáne.

Doplnil, že finančné prostriedky použilo mesto predovšetkým na vykrytie bežných výdavkov. „Podarilo sa nám viacerými internými opatreniami aj zmenami rozpočtu niektoré procesy ekonomicky zefektívniť a dokončiť napriek ťažkostiam, spojeným s COVID-om, aj niektoré investičné akcie. Pri jednotlivých opatreniach sme sa sústredili aj na budúci rok. Konkrétny výsledok hospodárenia za rok 2020 však bude zrejmý až na začiatku budúceho roka,“ dodal žilinský primátor.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM