Adela Fruckova Rôzne

Zdravý poklad z prírody už rastie aj u nás: Vieme, kde si pri Žiline môžete nazbierať medvedí cesnak!

S teplejšími dňami už začal rásť! Niektorí ľudia medvedí cesnak zbierajú pre jeho liečivú silu, iní pre využitie v kuchyni. Tento zdravý poklad z prírody je dobre známy aj medzi Žilinčanmi. Ak si ho chcete nazbierať, netreba chodiť veľmi ďaleko.

Ilustračný obrázok k článku Zdravý poklad z prírody už rastie aj u nás: Vieme, kde si pri Žiline môžete nazbierať medvedí cesnak!
Zdroj: TASR

Cesnak medvedí je bratranec obyčajného bežného kuchynského cesnaku, ale v účinkoch liečivosti sa nedá zahanbiť. Je dokonca oproti klasickému cesnaku jemnejší, obsahuje enzýmy, viac aktívnych liečivých látok a množstvo vitamínu C. Po dlhej zime dokáže organizmus dať do poriadku zvnútra a nabudiť ho do nového fungovania.

Neďaleko Žiliny

V blízkom okolí nášho mesta je medvedí cesnak podľa miestnych obyvateľov pomerne rozšírený. Pokiaľ si chcete túto zdravú pochúťku nazbierať, netreba chodiť ďaleko. Rastlinu, ktorá posilní imunitu, chodí zbierať aj Žilinčan Ladislav. Nájsť sa dá aj v okolí Žiliny – narazíte naň na Hnilickej Kýčere.

"Po zelenej z Kamennej Poruby do sedla a potom v tých strmých svahoch je ho veľa. Opatrne zbieram listy ešte pred kvitnutím, aby sa čo najmenej poškodili a vďaka košíku sa nesparia. Množstvo sa nedá odhadnúť, záleží na tom, načo ich chcem momentálne použiť. Výborné sú čerstvé nakrájané na drobno, takéto stačí posypať na chlieb natretý maslom,“ prezradil Vladimír z nášho mesta.

Ako ďalej dodal, výborným liekom je pre všetkých ľudí, ktorí majú trvale zahlienené pľúca a s tým spojené ťažkosti pri dýchaní, zázračným liekom. „Dve plné hrste čerstvých pokrájaných lístkov povarte krátko v 1/2 litri bieleho vína. Podľa vlastnej chute potom doslaďte kúskom medu alebo domáceho sirupu. Pite každý deň, pomaly, po pár dúškoch,“ opísal.

„Pod Dubňom máme v záhradkárskej oblasti chatičku, pestujem si ho tam sama. Čerstvé nadrobno nakrájané listy výborne chutia s maslovým chlebom, môžu sa ním ochucovať polievky, dodá im skvelú chuť,“ hovorí Zuzana.

Nepomýľte si ho s konvalinkou!

Pri zbere medvedieho cesnaku však treba byť opatrný. Ľahko si ho totiž môžete zameniť s konvalinkou, ktorá je jedovatá. Medvedí cesnak sa dá dobre identifikovať tak, že keď ho človek požmolí v prstoch, zapácha ako cesnak.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM