Soňa Vanovčanová Rôzne Správy

V Žiline sa zjesenieva: Pozrite si čarovné FOTO farebných uličiek

Žltnúce lístie, výhľad na blízke hory i vôňa vzduchu prinášajú neodmysliteľnú atmosféru jesene. Chvíľu prší, potom svieti zubaté slnko - aj taká býva žilinská jeseň. Nadýchnite sa spolu s nami a nalaďte sa na jesennú nôtu.

Ilustračný obrázok k článku V Žiline sa zjesenieva: Pozrite si čarovné FOTO farebných uličiek
20
Galéria
Foto: Soňa Vanovčanová / Zdroj: zilina.dnes24.sk

Leto pomaličky, ale isto odkráčalo, slniečka je čoraz menej a aj dni sa pomaly krátia. Parky, stromy, mesto i ľudia sa odievajú do jesenných farieb. Pestrú krásu októbra si môžeme ešte nejaký ten čas vychutnávať v uličkách a parkoch mesta.

Stromy už miestami žltnú a opadávajú, niekde sa však tvária, akoby sa ich zatiaľ jeseň netýkala. Jasene na „Bulvári“ sú ešte sýtočervené, no „štvorcové námestie“ a výhľad z Farských schodov predsa len prezrádzajú, že sa zjesenieva.

Každý z nás má svoje obľúbené miesta, uličky, oddychové zóny, kde zabúda na stres pracovného týždňa. Aj napriek tomu, že celý september bol upršaný a aj posledné dni sú daždivé, farby Žiliny a v blízkeho okolia majú svoje čaro a lákajú von aj pod dáždnikom.

Prívetivejšie počasie však často privádza ľudí nielen do centra mesta, ale aj do blízkeho Budatínskeho parku, ktorý je skvostom Žiliny.

Ide o Anglický park na sútoku rieky Kysuce s Váhom, ktorý bol založený v polovici 19. storočia. Po roku 1945 začal pustnúť. Niektoré stromy sa napriek tomu zachovali až dodnes, najmä domáce topole čierne, ktoré boli dominantou parku hlavne po brehoch oboch riek. Oproti bráne do nádvoria zámku rastú lipy malolisté, južnú časť zdobia javory horské a v strede i severnej časti parku sú buky lesné vo forme previsnutej a červenolistej. Veľmi zaujímavým cudzokrajným stromom je platan javorolistý. Priemer kmeňa najväčšieho platana je 2 metre a šírka koruny 24 metrov. Niektoré stromy majú viac ako 300 rokov a platany majú úctyhodnú výšku 30 metrov.

Žilinský samosprávny kraj rekonštruoval park v pôvodnom anglickom slohu v roku 2010.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Môže vás zaujímať:

Žilina rozkvitne do krásy: Jasene na známej ulici nahradí nádherná alej!

Rekonštrukcia Parku Ľ. Štúra v druhej etape: Na čo sa môžeme tešiť?

Praví Kapustniari ako v raji: Žilinské námestie s našou najtradičnejšou vôňou! FOTO

Krása v Budatínskom parku: Tie farby stoja skutočne za to!
8
Galéria
Zdroj: Žilina gallery
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM