Michal Demjanovič Rôzne

Urobili nášmu mestu reklamu na nezaplatenie: 5 mien, na ktoré môžu byť Žilinčania pyšní

Herecké osobnosti, na ktoré môžme byť právom hrdí. Reč je o hereckých talentoch, ale aj o umelcoch, ktorí sú spätí so Žilinou. Vybrali sme piatich, ktorí nášmu mestu urobili či ešte stále robia dobré meno.

Ilustračný obrázok k článku Urobili nášmu mestu reklamu na nezaplatenie: 5 mien, na ktoré môžu byť Žilinčania pyšní
Zdroj: TASR

Žiline dobré meno nerobia len herci. Svojím talentom dokázali preraziť najrôznejší umelci a naše mesto to môže len tešiť. Vybrali sme pre vás presne päť takýchto osobností.

Sisa Lelkes Sklovská

Známa slovenská operná a muzikálová speváčka sa pod Dubňom narodila 13. október 1965. Po absolutóriu VŠMU v Bratislave sa tiež zúčastnila speváckych kurzov Carla Bergonziho a Maria Melaniho v Taliansku. Bola tiež sólistkou Opery Slovenského národného divadla v Bratislave. Spieva v ôsmich svetových jazykoch a vypočuť si ju už mohli v Belgicku, Dánsku, Nemecku, Rakúsku alebo v USA. Vroku 2014 zasadla ako porotkyňa v speváckej súťaži Česko Slovenský X Factor, vysielanej českou televíziou Prima a slovenskou stanicou TV JOJ, kde mentorovala kategóriu NAD 28. Jej zverenec Peter Bažík nakoniec celú súťaž vyhral.

Jozef Vajda

Tohto známeho herca určite netreba veľmi predstavovať. Narodil sa 31. júl 1955 v Žiline. V roku 1977 absolvoval štúdium herectva na Vysokej škole múzických umení. Do roku 1980 pôsobil na Novej scéne. Od tohto obdobia až do súčasnosti má angažmán v Činohre Slovenského národného divadla. Okrem toho sa venuje aj dabingu. Daboval viacerých amerických hercov, napríklad Sylvestera Stalloneho, Michaela Douglasa, Arnolda Schwarzeneggera a iných. Za dabing bol ocenený Zlatou slučkou v roku 2002. Zahral si vo viacerých slovenských televíznych seriáloch. Medzi hlavné postavy patril napr. v seriáloch Hoď svišťom a Ordinácia v ružovej záhrade.

Anna Šišková

Herečka Anna Šišková narodená 30.06.1960 pochádza zo Žiliny. V rokoch 1979 – 1982 absolvovala Pedagogickú fakultu. Už počas štúdia bola herečkou v Divadle Jonáša Záborského. V rokoch 1981 – 1992 bola členkou Trnavského divadla, odkiaľ prešla do Divadla Astorka Korzo 90. Tam sa ako herečka predstavila v hrách Skrotenie zlej ženy ako Janka, hlavnú úlohu si zahrala aj v Rómeovi a Júlii. V Radošinskom naivnom divadle sa predstavila vo viacerých hrách Stanislava Štepku. Za svoje herecké kreácie získala v rokoch 2001 a 2003 cenu DOSKY. Zahrala si aj vo filmoch. V snímke Musíme si pomáhať stvárnila Máriu, v Krutých radostiach Helenu. Diváci ju mali možnosť vidieť aj v českom televíznom seriáli Letisko a Miesto v živote. Získala aj ocenenie Český lev za najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe vo filme Musíme si pomáhať.

Ľubomír Feldek

Spisovateľ Ľubomír Feldek sa narodil v roku 1936 v Žiline. Zmaturoval v roku 1954 na strednej škole v Žiline. Neskôr na Vysokej škole pedagogickej v Bratislave študoval slovenský jazyk a literatúru. Počas vysokoškolského štúdia pracoval ako redaktor vo vydavateľstve Mladé letá, no v roku 1958 musel redakciu opustiť. ako spisovateľ debutoval v roku 1961 zbierkou Jediný slaný domov. Tak čitatelia ako aj literárni kritici ju prijali s pozitívnym ohlasom. Medzi jeho diela okrem iných patria: Čiernobiela kniha rozprávok, Dvere do rozprávok a Z dreva vyrezané. V roku 1989 verejne vystupoval proti komunistickému režimu, protestoval proti zatknutiu Václava Havla, podpísal manifest Niekoľko viet a bol jedným zo zakladateľov hnutia Verejnosť proti násiliu.

Ivan Krajíček

Ivan Krajíček bol všestranný umelec, ktorý sa venoval hraniu, spievaniu, moderovaniu, kabaretu a pracoval aj ako divadelný a televízny režisér. Narodil sa 24. mája 1940 v Žiline. V piatich rokoch začal hrať na husle. Venoval sa aj niektorým športom napr. hodu diskom, cyklistike, hokeju a iným.V rokoch 1957–1961 absolvoval Vysokú školu múzických umení v Bratislave. V roku 1964 začal hrať v činohernom súbore Novej Scény. Pôsobil tu do roku 1975 a neskôr potom prestúpil do operetného súboru, kde sa stal sólistom. Získal aj cenu za herecký výkon na festivale v Karlových Varoch a tiež cenu sympatie čitateľov časopisu Život.

Čítajte tiež:

Podujatie plné bublín opäť v Žiline: Program pre mladších i starších

Talenty, ktoré preslávili mesto široko-ďaleko: 5 mien, na ktoré môžu byť Žilinčania pyšní

FOTO: Umelci spojení so Žilinou. Pozrite na koho môžeme byť pyšní.
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM