Samospráva

Tradície netradične: Ľudoví výrobcovia regiónu predviedli svoj kumšt, do života uviedli aj knihu

O využití folklóru, ľudových tradícií a ľudových remesiel na rozvoj cestovného ruchu a udržiavanie tradícií diskutovali v utorok účastníci konferencie Tradície netradične. Predstavili sa aj ľudoví výrobcovia regiónu. Nechýbali ukážky remeselnej zručnosti, odborné diskusie a tiež krst knihy Gorali.

Ilustračný obrázok k článku Tradície netradične: Ľudoví výrobcovia regiónu predviedli svoj kumšt, do života uviedli aj knihu
Zdroj: TASR

„Náš kraj je špecifický tým, že máme veľmi bohaté ľudové tradície. Či sú to folklórne odevy, folklórne zvyky, ľudová gastronómia, ale aj ľudové remeslá. A myslím si, že sa nám veľmi dobrým spôsobom darí využívať práve tieto danosti na udržiavanie tradícií pre rozvoj cestovného ruchu. Je veľmi dobré, že dnes tu majú možnosť stretnúť sa zástupcovia rôznych regiónov v oblasti tradičných folklórnych a ľudových remesiel a vymeniť si skúsenosti,“ povedal podpredseda ŽSK Jozef Štrba.

Na konferencii uviedli do života publikáciu Gorali, ktorá je súčasťou edície nevšedného dedičstva ŽSK. „Monografia o poľsko-slovenskom pohraničnom etniku Goralov Oravy, Liptova i Kysúc je ďalším z konkrétnych výsledkov úsilia o trvalé zachovávanie dedičstva našich predkov. Gorali sa významným spôsobom zaslúžili o rozvoj udržiavania tradícií. Či je to na Orave, Kysuciach, v Liptove. Takže aj dnešné uvedenie knihy o Goraloch má čo povedať pre cestovný ruch v našom kraji,“ uviedol podpredseda ŽSK.

Zdôraznil, že udržiavanie tradícií, folklór a ľudové remeslá sú základnými piliermi, o ktoré sa cestovný ruch v ŽSK opiera. „Nielen v súčasnosti, ale aj v budúcnosti. Práve vďaka týmto možnostiam pripravujeme o niekoľko dní druhý ročník predstavenia slovenských Vianoc v Prahe. Chceme prezentovať prostredníctvom jedinečných vecí, ktoré tu máme, predvianočné prípravy a samotné Vianoce na Slovensku a špeciálne v našom kraji,“ uzatvoril Štrba.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM