Michal Demjanovič Rôzne

Tip na výlet v okolí Žiliny: Veľký Rozsutec, jeden z najkrajších vrchov na Slovensku

Výlet s priateľmi či rodinou môže byť nezabudnuteľný. A netreba ísť ani ďaleko. Veľký Rozsutec patrí k najbohatším botanickým lokalitám u nás.

Ilustračný obrázok k článku Tip na výlet v okolí Žiliny: Veľký Rozsutec, jeden z najkrajších vrchov na Slovensku
Zdroj: TASR

Veľký Rozsutec (1 609,7 m n. m.) je vrch v Krivánskej Malej Fatre. Často je označovaný za jeden z najkrajších vrchov na Slovensku. Veľký Rozsutec sa stal aj symbolom pohoria a nachádza sa aj v logu národného parku Malá Fatra. Vyniká svojráznosťou a bohatstvom rastlinnej flóry. Patrí k najbohatším botanickým lokalitám u nás. V minulosti sa tradovalo, že v okolí vrcholu sa nachádza zlato a legenda o ukrytom Jánošíkovom poklade.

Túra na Veľký Rozsutec, ktorá vedie cez Národnú prírodnú rezerváciu je jedná z tých náročnejších. Na trase je potrebné prekonať veľký výškový rozdiel pri výstupe na vrch a to až 985 m. Po výstupe vás čaká zaslúžená odmena, kedže je vrch výborným vyhliadkovým bodom so širokým kruhovým výhľadom.

Zdroj: TASR

Ako sa na vrch dostať?

Vo vrcholovej časti treba pozorne sledovať značkovanie, ostatné úseky sú orientačne nenáročné. Prvá časť túry z osady Štefanová na Podžiar vedie po trase náučného chodníka. Vo vrcholových partiách sa môžu veľmi nebezpečné úseky vyskytnúť najmä v období jarného, resp. jesenného namŕzania.

FOTO: Veľký Rozsutec, jeden z najkrajších vrchov na Slovensku
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM