Michal Demjanovič Rôzne

Tip na výlet v okolí Žiliny: Lietavský hrad s nádherným výhľadom a nielen to...

Výlet s priateľmi či rodinou môže byť nezabudnuteľný. A netreba ísť ani ďaleko. Hrad Lietava patrí k najrozsiahlejším zrúcaninám na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Tip na výlet v okolí Žiliny: Lietavský hrad s nádherným výhľadom a nielen to...
Foto: Miloš Komorovský / Zdroj: Dnes24.sk

Zrúcanina hradu Lietava leží nad obcou Lietava, približne 10 km južne od Žiliny. Počiatky hradu spadajú do konca 13. storočí. Lietavský hrad patrí k najrozsiahlejším zrúcaninám na Slovensku. Táto mohutná stredoveká pevnosť zohrala v dejinách severozápadného Slovenska dôležitú úlohu.

V stredoveku hrad považovali za nedobytný a pod jeho panstvo patrilo široké okolie Rajeckej kotliny. Za viac ako sedem storočí svojej existencie prešiel dlhým stavebným vývojom ukončeným renesančnou prestavbou. Hrad je cieľom mnohých návštevníkov aj preto, že je z neho nádherný výhľad do okolia. Momentálne prechádza rekonštrukciou, ktorú realizuje združenie na záchranu Lietavského hradu.

Zdroj: TASR

Ako sa dostať na hrad?

K hradu sa je možné dostať po turistických značkách z obcí Lietava – Majer alebo Lietavská Svínná. Obec Lietava je vzdialená od Žiliny necelých 11 km. Cesta autobusom do Lietavy alebo Lietavskej Svinnej trvá asi 30 minút. Osobným autom cestujeme cca 15 minút. Parkovanie je možné priamo v obciach.

Z autobusovej zastávky Lietava, majer (395 m.n.m.) stúpame po modrej turistickej značke (2749) širokou stráňou na vrch Cibulník a z rázcestia významovou odbočkou na hrad. Výstup trvá približne 45 minút.

Lietavskej Svinnej, z autobusovej zastávky v centre obce (420 m.n.m.), po zelenej značke (5657) stúpame približne 30 minút strmo na vrch Cibulník a po významovej odbočke modrej turistickej značky priamo na hrad.

FOTO: Lietavský hrad s krásnym výhľadom
15
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM