Michal Demjanovič Rôzne

Tip na výlet v okolí Žiliny: Šútovský vodopád počas zimy ponúka krásne obrazy

Výlet s priateľmi či rodinou môže byť nezabudnuteľný i počas zimy. A netreba ísť ani ďaleko. Šutovský vodopád je jedným z najkrajších a najvyšších vodopádov na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Tip na výlet v okolí Žiliny: Šútovský vodopád počas zimy ponúka krásne obrazy
Zdroj: Dnes24.sk

Šútovský vodopád je jedným z najkrajších a najvyšších vodopádov, aké môžete vidieť na Slovensku. V štátnej prírodnej rezervácii Malá Fatra, kde sa vodopád nachádza, nás ako prvé prekvapili listnaté stromy, pretože my sme boli z Vysokých Tatier zvyknutí na ihličnany. Cez Šútovskú dolinu je vybudovaný náučný chodník popri Šútovskom potoku a končí sa až pri Šútovskom vodopáde.

Šutovský vodopád sa nachádza vo výške 830 m n.m. v Krivánskej Malej Fatre asi 4 km severne od obce Šútovo. Z obce Šútovo je k vodopádu prístup po modrej turistickej značke a opačným smerom od Chaty pod Chlebom okolo Mojžišovych prameňov.

Leží približne v strede Národnej prírodnej rezervácie Šútovská dolina. Šútovský vodopád je napájaný vodami Šútovského potoka, ktorý pramení v zaujímavom skalnom útvare Mojžišove pramene. Priamo nad vodopádom má potok šírku 2,5 metra.

Ako sa dostať k vodopádu:

Samotná obec Šútovo, kde pramení Šútovský potok, stojí na ceste medzi Martinom a Ružomberkom. Chodník je dobre prístupný, udržiavaný, s miernym stúpaním, takže trasu zvládnete kľudným tempom za hodinku. Mohutný vodopád sa nachádza v nadmorskej výške 765 m.n.m. a dostať sa k nemu vôbec nie je obtiažne.

Vodopád vysoký 38 metrov je napájaný z Mojžišovych prameňov, na ktoré sa dá tiež dostať po turistických značkách a dostanete sa k nemu za ďalšiu hodinku od informačnej tabule. Pramene vyvierajú pod Hromovým v nadmorskej výške 1250 m a sú zaujímavé tým, že vytekajú priamo z kolmej steny tohto vrchu. Pramene nie sú ovplyvňované poveternostnými podmienkami, takžemajú aj v čase sucha dostatok vody.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM