Igor Petrík Správy

Storočná železnica neďaleko Žiliny opäť v prevádzke: Historický unikát spojil dva regióny

Od začiatku mája sa môžu návštevníci nielen z regiónu previezť z Oravy na Kysuce a späť. Oba regióny spojila unikátna lesná železnica. Premávať bude do konca októbra.

Ilustračný obrázok k článku Storočná železnica neďaleko Žiliny opäť v prevádzke: Historický unikát spojil dva regióny
Zdroj: Dnes24.sk

Od 3. mája premáva historická lesná železnica na sedlo Beskyd z oboch strán regiónov Kysúc a Oravy, pričom tento rok sa oficiálne spoja historické železnice oboch regiónov prostredníctvom úzkorozchodnej železničnej dreziny. „Touto motorovou drezinou sa budú môcť návštevníci odviezť z nástupných staníc Skanzen Vychylovka alebo Oravská Lesná – Tanečník až na vrchol sedla Beskyd, kde sa nachádza Goralská drevenica s expozíciou Oravského múzea a vyhliadková rozhľadňa,“ informovala Zuzana Kmeťová, riaditeľka odboru kultúry a cestovného ruchu Žilinského samosprávneho kra­ja.

„V letnej sezóne budú dreziny premávať na sedlo Beskyd až do 31. októbra v intervaloch približne každú hodinu a pol až dve hodiny. Lístky je možné zakúpiť priamo v nástupných staniciach Skanzen Vychylovka či Oravská Lesná – Tanečník alebo rezervovať telefonicky,“ povedala Lenka Záteková, hovorkyňa Žilinského samosprávneho kra­ja.

Kysucko-oravská lesná železnica vznikala v rokoch 1915 až 1918 a v jej prírodných exteriéroch sa natáčali scény z filmov Želary, Legenda o Lietajúcom Cypriánovi alebo Pehavý Max a strašidlá. Zachovaný úsek železnice bol v úvraťovej časti v roku 1991 vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku Slovenskej republiky. V minulom roku prepravila kysucká strana 50-tisíc ľudí a oravskú trať využilo viac ako 33-tisíc návštevníkov.

Foto: ŽSK

Oravu a Kysuce spojí unikátna lesná železnica
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM