Adela Fruckova Kultúra

Slávnostné odhalenie v našom meste: V Žiline odhalili pamätnú tabuľu známemu básnikovi, FOTO

Tento rok by obľúbený žilinský spisovateľ Ján Frátrik oslavoval storočnicu. Žilinčania sa rozhodli uctiť jeho pamiatku pamätnou tabuľou.

Ilustračný obrázok k článku Slávnostné odhalenie v našom meste: V Žiline odhalili pamätnú tabuľu známemu básnikovi, FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Slávnostné odhalenie pamätnej dosky žilinskému básnikovi a pedagógovi Jánovi Frátrikovi sa uskutočnilo na Ulici Antona Bernoláka vo štvrtok v poobedných hodinách za účasti primátora mesta Žilina Igora Chomu, predsedu Zboru Žilincov Miroslava Pfliegela a iných vzácnych hostí. Slávnostnej udalosti sa zúčastnila aj dcéra Jána Frátrika, pani Tatiana Budke.

Milovník Žiliny

Ján Frátrik, s umeleckým menom Janko Frátrik, bol slovenským básnikom katolíckej moderny a prekladateľom nemeckej a francúzskej poézie. Jeho život bol úzko spätý so Žilinou, v ktorej sa narodil, študoval i pôsobil ako učiteľ. Bol spoluzakladateľom Zboru Žilincov a nemôžeme zabudnúť ani na jeho niekoľkoročnú činnosť ako kronikára mesta Žilina. Vo svojom rodnom meste našiel 31. júla 2000 aj miesto svojho posledného odpočinku a pochovaný je na Starom cintoríne. Za svoju všestrannú a bohatú činnosť dostal mnohé vyznamenania a uznania.

Čo povedal primátor?

„Mesto Žilina si prácu Jána Frátrika veľmi váži a v roku 1996 mu udelilo najvyššie vyznamenanie – Čestné občianstvo mesta Žilina. Chcem vyzdvihnúť dôležitosť, akú treba venovať takým významným osobnostiam spoločnosti, akou bol Ján Frátrik. Táto pamätná tabuľa má pripomínať, že mesto Žilina je a vždy ostane hrdé na svojho rodáka a jeho dielo,“ povedal vo svojom príhovore primátor mesta Igor Choma.

FOTO: Odkrývanie pamätnej tabule Jána Frátrika
3
Galéria
Zdroj: Mesto Žilina
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM