Jozef Legéň Rôzne

Šikmá veža v Žiline: Nakláňa sa pýcha v srdci mesta, alebo to je len očný klam?

Niektorí Žilinčania si všimli, že Burianova veža v srdci mesta je ako keby naklonená. Zisťovali sme, či je naozaj narušená statika historickej veže, alebo sa jedná len o očný klam.

Ilustračný obrázok k článku Šikmá veža v Žiline: Nakláňa sa pýcha v srdci mesta, alebo to je len očný klam?
Zdroj: TASR

Žilinčan Juraj sa obrátil na našu redakciu so zaujímavou otázkou: „V strede týždňa som išiel centrom mesta ako možno už po milióntykrát a len som sa tak zahľadel na Burianovu vežu. Pohľad ma prekvapil, lebo ak moje oči neklamú, tak sa zdá, že Burianova veža je dosť na šikmo. Chcem sa teda spýtať, je narušená statika budovy a bude sa čoraz viac Burianova veža podobať na tú slávnu Šikmú vežu v Pise?"

Sprístupnená verejnosti od novembra

Burianova veža je sprístupnená verejnosti len od minulého roka, avšak treba si návštevu tejto historickej veže dohodnúť v informačnej kancelárii mesta. Centrum mesta v nedávnej minulosti zasiahol rušný stavebný ruch, kedy sa v blízkosti Burianovej veže stavalo veľké obchodné centrum. Na prvý pohľad sa z určitých uhľov pohľadu zdá, že sa naozaj nakláňa od susednej budovy. Je to teda len očný klam, alebo je vážne poškodená statika budovy?

Cena rekonštrukcie bola 75 000 €

Burianova veža bola v novembri sprístupnená širokej verejnosti ako vyhliadková veža. Celkové náklady na rekonštrukciu Burianovej veže sa vyšplhali do výšky približne 75 000 €, z toho Mesto Žilina prispelo sumou 25 000 € a Žilinská diecéza sumou 50 000 €.

Je to len klam?

Ale späť k Jurajovej otázke. Hovorca Žiliny Pavol Čorba sa vyjadril, že dohady o nakláňaní Burianovej veže sa nezakladajú na pravde. Podľa jeho slov odborník skúmal jej statiku a zistil, že nie je naklonená a nemá ani tendenciu sa nakláňať. Sama radnica sa domnieva, že sa jedná o optický klam.

Objasnenie celej záhady a presvedčivú argumentáciu ponúkol farský kronikár zo Žiliny Ľubomír Prikryl. „Všimli ste si, že vlastne nie je jasné, do ktorej strany sa nakláňa? Z každej strany pôsobí šikmo. Je to tým, že smerom nahor sa jemne zužuje. Voľným okom to nie je veľmi viditeľné. Pozorovateľ si skôr všimne, že sa mierne odkláňa od okolitých stavieb. Takže je vlastne šikmá zo všetkých strán.“ uviedol pre portál pluska.sk.

zdroj: Global24/Tasr

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM