Jozef Legéň Správy

Burianovu vežu sprístupnili po prvýkrát verejnosti: Ten výhľad na mesto stojí zato!

Burianovu vežu v pondelok otvorili po rekonštrukcii. Okrem nádherného výhľadu na mesto si návštevníci budú môcť pozrieť priamo v interiéri veže obnovené zvony, výstavu historických máp Žiliny a unikátny plastický model Žiliny zachytávajúci mesto a jeho stavby v roku 1933.

Ilustračný obrázok k článku Burianovu vežu sprístupnili po prvýkrát verejnosti: Ten výhľad na mesto stojí zato!
Zdroj: Dnes24.sk

Primátor mesta Žilina Igor Choma a biskup Žilinskej diecézy Tomáš Galis slávnostne sprístupnili verejnosti zrekonštruovanú Burianovu vežu. Na ceste za nádherným výhľadom si návštevníci môžu priamo vo vnútri veže prezrieť nielen obnovené zvony, ale aj exponáty, ktoré zapožičalo Považské múzeum – výstavu historických máp Žiliny a unikátny exponát – plastický model Žiliny zachytávajúci mesto a jeho stavby v roku 1933. Tento model, svojho druhu jedinečný na Slovensku, zobrazuje čo najpresnejšie vzhľad a fasády vtedajších domov v mierke 1:1700.

Sprístupnená verejnosti prvýkrát

„Dal ju postaviť v tom čase žilinský richtár Burian Světlovský, podľa ktorého nesie meno. Veža bola dlho nevyužívaná. Už v štyridsiatych rokoch minulého storočia bola upravovaná a bola vytvorená súčasná ochodza s arkádami, ktorá umožňuje prehliadku okolo veže. Ale ochodza nikdy nebola sprístupnená verejnosti. V podstate až dnes sa konečne podarilo sprístupniť vežu a ľudia môžu obdivovať Žilinu aj z vtáčieho pohľadu,“ povedal riaditeľ Krajského pamiatkového úradu (KPÚ) v Žiline Miloš Dudáš.

Zvonmi rozháňali búrky

Žilinský diecézny biskup Tomáš Galis pripomenul, že Burianova veža je postavená ako renesančná zvonica na spôsob talianskej kampanily, teda mimo chrámu. „Zvony zvolávajú živých na modlitbu alebo na nejaké udalosti. V minulosti boli len hlásnici. Ale zazvoniť zvonom znamenalo vždy, aby sa stretli, na niečo zišli spoločne. Ďalej oplakávať tých, ktorí zomreli. Vždy sa zvonilo. No a napokon zvonmi rozháňali búrky. To bolo na mnohých zvonoch aj písané – živých zvolávam, mŕtvych oplakávam a búrky rozháňam. Súčasné zvony boli požehnané v roku 1923 roku. Predtým totiž boli počas 1. svetovej vojny v roku 1917 roztavené na zbrane,“ uviedol Galis.

Dramatické stavebné úpravy

Burianova veža prešla podľa riaditeľa KPÚ v minulosti niekoľkými dramatickými stavebnými úpravami. „Asi najväčšou a najzásadnejšou v štyridsiatych rokoch minulého storočia. Takže dnes boli úpravy drobného charakteru. Úprava prízemia – miestnosti, kde budú expozície, výmena podlahy. Poškodené trámy bolo nevyhnutné vymeniť, aby uniesli zvonovú stolicu a celú záťaž zvonov. Všetko to boli úpravy, pri ktorých sme v podstate bezproblémovo našli spoločné riešenie s investorom, ako aj s cirkvou. Zásadnejšieho charakteru bolo vloženie nového točitého schodiska v priestore zvonovej stolice. Ale aj tam sa našlo pomerne vydarené riešenie. A jednoduché točité schody umožňujú ľuďom sa dostať do priestoru vyhliadky veže,“ dodal Dudáš.

Bijúce srdce mesta

„Je veľmi pozitívne pre mesto Žilina, že sa nám podarilo v spolupráci so Žilinskou diecézou prinavrátiť život Burianovej veži, ktorá patrí medzi popredné dominanty nášho mesta. Zvonenie zvonov, ktoré za rozozvučali na pravé poludnie, sú ako bijúce srdce mesta, preto ma nesmierne teší, že toto dedičstvo môžeme sprístupniť nielen Žilinčanom, ale aj všetkým návštevníkom nášho mesta,“ pripomenul primátor mesta Žilina Igor Choma.

Celkové náklady na rekonštrukciu Burianovej veže sa vyšplhali do výšky približne 75 000 €, z toho Mesto Žilina prispelo sumou 25 000 € a Žilinská diecéza sumou 50 000 €.

Zdroj: Global24/Tasr/Mesto Žilina

Burianova veža pri žilinskej katedrále slávnostne sprístupnená verejnosti
16
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM