Správy

Prírastky do flotily Žilinskej univerzity: Čo dokážu nové mašiny? FOTO, VIDEO

Nové lietadlá majú byť oveľa bezpečnejšie a ovládateľnejšie. Študenti budú vďaka nim môcť lietať aj akrobatické figúry.

Ilustračný obrázok k článku Prírastky do flotily Žilinskej univerzity: Čo dokážu nové mašiny? FOTO, VIDEO
5
Galéria
Foto: Erika Ďurčová / Zdroj: TASR

Dve lietadlá Zlín-Z 242 L predstavilo Letecké výcvikové a vzdelávacie centrum Žilinskej univerzity v Žiline (UNIZA) v stredu na Letisku Žilina v Dolnom Hričove. Podľa rektora UNIZA Jozefa Jandačku ich univerzita kúpila za 480 000 eur bez DPH.

„Je to posilnenie výcvikovej základne UNIZA. Rozhodli sme sa pre tento nákup hlavne z dôvodu, že nové lietadlá sú oveľa bezpečnejšie, ovládateľnejšie a vhodnejšie na náš výcvik. Či už študentov, ktorí sa vzdelávajú vo všetkých troch stupňoch štúdia, respektíve pilotov, ktorých výcvik zabezpečuje Letecké výcvikové a vzdelávacie centrum UNIZA,“ povedal Jandačka.

Študenti budú môcť robiť akrobatické figúry

Vedúci Katedry leteckej dopravy Fakulty prevádzky a ekonomiky dopravy a spojov UNIZA Andrej Novák podotkol, že nové lietadlá obohatia výcvik o akrobatické figúry, ktoré v budúcnosti zavedú do výcviku.

„V súčasnosti univerzita pripravuje nové výcvikové príručky práve pre tieto lietadlá a študenti budú môcť lietať aj akrobatické prvky. Lietadlá pribudli k ďalším deviatim. V minulosti sme už obnovili náš park o dvojmotorové lietadlá, laboratóriá a teraz sa plne venujeme obnove jednomotorových lietadiel na základný výcvik,“ doplnil Novák.

Za profi pilotov študujú tri roky

Aktuálne je na UNIZA v každom ročníku približne 15 študentov v aktívnom výcviku.

„Naši absolventi profesionálneho pilota študujú tri roky. Potom pôsobia v leteckých spoločnostiach ako piloti. Po skončení aktívnej kariéry v kokpite môžu ďalej pôsobiť ako manažérski a riadiaci funkcionári v daných firmách. Respektíve ako riadiaci pracovníci, pretože so štúdiom nadobúdajú aj manažérske skúsenosti,“ vysvetlil Novák.

S ohľadom na zmenu leteckých predpisov na účel zvyšovania kvality a bezpečnosti leteckého výcviku je nevyhnutný aj nácvik nezvyklých polôh, na ktoré sú potrebné lietadlá tohto typu.

„Teší ma, že aj vďaka tomuto prírastku budeme môcť stále garantovať vysokú úroveň poskytovaného výcviku pre našich študentov,“ podotkol riaditeľ Leteckého výcvikového a vzdelávacieho centra UNIZA Peter Blaško.

Šéfpilot Leteckého výcvikového a vzdelávacieho centra UNIZA Tomáš Braciník doplnil, že predchodca lietadla Zlín-Z 242 L je Zlín 142, ktorý prvýkrát vzlietol v roku 1978.

„Toto je modernizovaná verzia a prináša do výcviku nové prvky. Pretože lietadlá sú osadené displejmi, ktoré poskytujú pilotovi komplexnejší obraz o samotnom lete, a je to hlavne príprava na veľké dopravné lietadlá. Všetky sú dnes už konštruované tak, že na palubných doskách v kokpitoch sú len displejové varianty,“ dodal Braciník.

Nenechajte si viac ujsť novinky zo Žiliny a okolia a sledujte nás aj na FB.

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM