Krimi Správy

Pre požiar je Rondel neprejazdný: V Žiline platí mimoriadna situácia, zasadal krízový štáb

Pre požiar na významnom dopravnom uzle vyhlásilo mesto mimoriadnu situáciu. Podľa primátora bude problém ešte väčší, pretože Rondel bude aj v pondelok z časti neprejazdný.

Ilustračný obrázok k článku Pre požiar je Rondel neprejazdný: V Žiline platí mimoriadna situácia, zasadal krízový štáb
5
Galéria
Zdroj: TASR

Mesto Žilina vyhlásilo v nedeľu o 9.00 h mimoriadnu situáciu. Reaguje tak na nočný požiar na železničnej zastávke Žilina – Záriečie, ktorý sa rozšíril na mostné teleso a piliere Rondla. Informoval o tom primátor Peter Fiabáne. O požiari sme vás informovali tu: V Žiline horela železničná zastávka: Rondel je pre dopravu uzatvorený

Zasadal krízový štáb

Požiar hasičom nahlásili v nedeľu krátko pred 1.30 h a zasiahol plastové prepravky naplnené slamou, z ktorých bol postavený priestor na divadelné predstavenia. Oheň sa rýchlo rozšíril na mostné teleso a piliere Rondla. ,,Došlo k významnému poškodeniu celého objektu, ktorý je umiestnený pod telesom Rondla. Už dnes vizuálne vidíme, že došlo k výraznému poškodeniu celého mostného objektu v tej časti. Je podozrenie na dosť zásadné škody, preto je už teraz vylúčená doprava z časti Rondla, pretože nevieme rozsah škôd, aký je dôležitý a významný. K tomuto kroku sme sa rozhodli z hľadiska bezpečnosti, preto je tam mimoriadna situácia," uviedol Fiabáne.

Podľa primátora bude situácia ešte horšia

Prvé zasadnutie krízového štábu sa uskutočnilo o 7.00 h, a to za účasti dopravného inšpektorátu, Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline, mesta a okresného úradu. Druhé zasadnutie štábu bolo o 9.00 h. ,,Zhodli sme sa na ďalšom postupe. Už dnes pripravujeme zmenu dopravného riešenia, keďže zajtra (20.5.) je pondelok. Už v týchto dňoch je situácia v Žiline veľmi komplikovaná kvôli rekonštrukcii niektorých ciest. Obávam sa, že zajtra bude ešte väčší problém, pretože Rondel bude z časti neprejazdný. Pripravujeme veľmi podrobnú správu, ako bude riešená dopravná situácia zajtra ráno," avizoval žilinský primátor.

Žilinský primátor zároveň poprosil vodičov, aby sa v nedeľu i pondelok vyhli Rondlu, prípadne použili iný spôsob dopravy. Samospráva zároveň komunikuje so Slovenskou správou ciest, aby urýchlila práce na komunikácii vedľa. ,,Veľmi promptne situáciu riešime. Dnes bude dokončená zmena dopravného značenia. Už dnes sa robia kroky na to, aby sme pristúpili k zásadnému posúdeniu statiky mostného objektu, ktorý bol výrazne poškodený horiacou stavbou. Privolaní statici skonštatovali, že vylučujú akýkoľvek pohyb áut po estakáde," uzavrel.

Vec rieši expetízna skupina

,,Na mieste zasahovalo takmer 20 hasičov zo Žiliny a Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Žiline, ktorým sa požiar podarilo zlikvidovať. Na mieste bol i statik. Situáciou sa zaoberá i expertízna skupina na zisťovanie príčin vzniku požiaru z Ministerstva vnútra SR, nakoľko škodu predbežne vyčíslili na viac ako 200 000 eur," dodala Katarína Križanová z Prezídia HaZZ.

Požiarom sa zaoberá aj polícia. ,,V súčasnej dobe v súvislosti s požiarom vykonávame prvotné procesné úkony, ako aj opatrenia za účelom objasnenia skutku a jeho právnej kvalifikácie. Ďalšie okolnosti, ako aj príčina vzniku požiaru sú predmetom prebiehajúceho vyšetrovania," uviedol pre TASR žilinský krajský policajný hovorca Radko Moravčík.

Stanica Žilina – Záriečie, ktorú prevádzkuje občianske združenie Truc sphérique, prišla kvôli požiaru o divadelnú sálu. ,,Veľmi nás to mrzí, v noci zhorela S2. Príčiny nepoznáme, ale nevyzerá to, že začalo horieť zvnútra,„ uviedlo na stránke Stanice Žilina – Záriečie na sociálnej sieti. Zároveň sa poďakovalo hasičom, ktorí svojím zásahom zabránili fatálnym škodám a ospravedlnili sa cestujúcim za uzatvorený Rondel. "Smutný koniec jedného príbehu,“ dodalo.

Článok sme aktualizovvali tu: Rondel zostáva po požiari sčasti zatvorený: Žilinčania, počítajte s obmedzeniami

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Mimoriadna situácia v Žiline: Týmto miestam sa radšej vyhnite
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM