Soňa Vanovčanová Kultúra

Považské múzeum v Žiline získalo granty: Na čo sa môžeme tešiť?

Považské múzeum získalo v tomto roku dotácie v celkovej sume 37 800 eur. Využije ich na podujatie, vybavenie či reštaurovanie.

Ilustračný obrázok k článku Považské múzeum v Žiline získalo granty: Na čo sa môžeme tešiť?
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Považské múzeum získalo z Fondu na podporu umenia v tomto roku dotácie v celkovej sume 37 800 eur. Vďaka tejto čiastke tak múzeum pripraví ďalší ročník Stretnutia drotárskych majstrov, investuje do bezpečnosti a ochrany zbierok i nákupu zbierkových predmetov. Vďaka tejto podpore sa dočkajú zreštaurovania aj cirkevné textílie uložené v múzejných zbierkach. Informovala o tom Květa Kicková z Považského múzea v Žiline.

V septembri 2018 sa podľa Kickovej uskutoční 27. ročník Stretnutia drotárskych majstrov. Ide o celoslovenský workshop s medzinárodnou účasťou, ktorý bude venovaný rekonštrukcii starých drotárskych pracovných postupov a možnostiam ich využitia vo výtvarnej tvorbe. „Podujatie je jediné svojho druhu na Slovensku a nadväzuje na dlhodobý výskum múzea zacielený na dokumentáciu pôvodnej drotárskej technológie. Primárne je určené umeleckým remeselníkom a výtvarníkom využívajúcim ručnú prácu s drôtom a odbornej verejnosti, no väčšia časť jeho programu je prístupná aj všetkým návštevníkom múzea,“ vysvetlila Kicková.

Modernizáciu potrebujú podľa nej aj depozitáre a expozície Považského múzea. Dôvodom je efektívneješie uloženie zbierkových predmetov. Nákup prepravných a manipulačných zariadení zas umožní bezpečnú manipuláciu pri transporte zbierok v rámci múzea i mimo neho. Vďaka inštalácii ochranných UV fólií na okná sa vytvoria optimálne podmienky nielen pre vystavené exponáty, ale aj pre predmety umiestnené v depozitároch.

Poškodené cirkevné textílie po zreštaurovaní poputujú do priestorov kaplnky Budatínskeho hradu. „Reštaurované budú tri unikátne ornáty, štyri štóly, tri prikrývadlá, štít na pluviál a prikrývka na cibórium,“ doplnila Kicková.

Múzeum tiež za získané peniaze plánuje nakúpiť historický nábytok – jedáleň a kompletné zariadenie kancelárie.„Jedná sa o nákup súboru jedálenského nábytku z polovice 30. rokov 20. storočia a kompletného zariadenia kancelárie po prokuristovi Mestskej sporiteľne v Žiline z roku 1944. Obidva súbory nábytku sú určené na doplnenie historickej expozície,“ uzavrela Květa Kicková.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM