Soňa Vanovčanová Kultúra

Leto naberá na obrátkach: Kam v Žiline cez víkend?

Druhý prázdninový víkend bude bohatý nielen na kultúru, ale i šport. Na svoje si prídu všetky generácie. Ak ešte nie ste rozhodnutí, čo s voľným časom, nechajte sa inšpirovať našim prehľadom.

Ilustračný obrázok k článku Leto naberá na obrátkach: Kam v Žiline cez víkend?
Foto: Miroslav Bellan / Zdroj: Dnes24.sk

Klubová zábava:

Enjoy Friday

Piatok, 13. júla, 22.15 hod., ★enjoyclub

Hudobný festival:

Fest Víkend 2018

Piatok – Sobota, 13. – 14. júl, 15.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Fest Víkend vznikol ako nápad zorganizovať v Žiline festival, kde by sa mohli prezentovať nielen mladé regionálne kapely. Tento rok sa na Stanici Žilina-Záriečie predstaví 14 interpretov a každý večer zakončí DJ. Toto všetko bude 13.-14.7.2018 na dvoch pódiách. Pripravujeme však aj jedno menšie „Ukáž sa“, kde svoje nadanie a talent budú môcť ukázať nielen účinkujúci, ale aj návštevníci. Vítaní sú všetci, od skalných fanúšikov kapiel až po náhodných okoloidúcich, ktorí si chcú spríjemniť deň či víkend.

Koncert:

Alf Carlsson/Jiří Kotača Quartet

Sobota, 14. júl, 20.00 hod., Mariánske námestie

Alf Carlsson / Jiří Kotača Quartet zosobňuje spoluprácu medzi švédskym gitaristom Alfeom Carlssonom a českým trubkárom Jiřím Kotačou. Alf a Jiří, ktorí sa pôvodne stretli na hudobnej akadémii Codarts v holandskom Rotterdame, pribrali do projektu svojich dvoch hudobných súputníkov zo Slovenska – bubeníka Kristiána Kuruca a kontrabasistu Petra Kormana, a vznikol tak projekt, ktorý prepája kultúru všetkých troch krajín.
V repertoári kapely tak nájdete úpravy slovenských a švédskych ľudových piesní, rovnako ako autorské skladby všetkých členov kvarteta, ktoré reflektujú slovenskú a švédsku melodiku. Členovia kvarteta spolupracujú s mnohými projektami na tuzemskej i švédskej scéne. Medzi ne patrí Gustav Brom Big Band, Matúš Jakabčic Big Band, Cotatcha Orchestra, Ľubomír Gašpar Cimbal Project, Thippan Phasuk alebo Heart of Dixie.

Stretnutie veteránov:

Elegance tour Chȃteau Gbeľany

Sobota, 14. júl, od 10.30 do 12.30 hod., Mariánske námestie

Víkendové stretnutie veteránov „Elegance tour Château Gbeľany 2018”. Prehliadka historických vozidiel na Mariánskom námestí.

Šport:

Bears beach rugby

Sobota, 14. júl, eXtreme park Žilina

Jediný turnaj v plážovom rugby na Slovensku bude mať tento rok opäť prívlastok medzinárodný a bude sa hrať v kategóriách mužov aj žien.

Rodinné podujatie:

Budatínske hradovánky

Sobota – nedeľa, 14. – 15. júl, od 8.00 – 18.00 hod., Budatínsky hrad

Toto leto pre vás naše o. z. Cech Terra de Selinan v spolupráci s Považským múzeom pripravuje jedinečnú stredovekú udalosť v krásnom prostredí Budatínskeho parku.

Udalosť je historicky zasadená do obdobia 15. storočia a je vhodná pre celú rodinu. Na svoje si prídu deti ale aj dospelý. Záujemcovia si budú môcť vyskúšať streľbu z luku, šerm, bojové formácie, remeslá, varenie dobových receptov a mnoho ďalších.

Tešiť sa môžete na pestrý a pravidelný sprievodný program s prekvapením na záver večera.

Jarmok:

Rajeckoteplický jarmok

Sobota, 14. júl, 9.00 – 16.00 hod., Námestie SNP, Rajecké Teplice

Ďalší z tradičných jarmokov v Rajeckých Tepliciach. Čaká na vás premiéra dubákovej zmrzliny – šéfkuchár Vladimír Lokšík z hotelu Diplomat.

Prehliadka:

Prehliadka židovského cintorína

Nedeľa, 15. júl, 15.00 hod., Miesto stretnutia: Jesenského 1 (vedľa Námestia požiarnikov)

Prehliadka židovského cintorína s odborným výkladom so sprievodom Jozefa Feilera.
Naše kroky nás povedú bránami židovského cintorína, kde sa nachádza viac ako 1450 hrobov s kombinovanými hebrejsko-nemeckými a hebrejsko-slovenskými nápismi. Zo symbolov sa vyskytujú žehnajúce ruky Kohenov, krčah Levitov s miskou, smutná vŕba, holubice a vence z ruží. Náhrobníky majú rôzne formy od jednoduchých, cez veľkolepé secesné pomníky až po bohato florálne dekorované. Počas odbornej prehliadky sa dozviete zaujímavosti nielen o cintoríne, ale aj o samotných osobnostiach nášho mesta. Prehliadku usporadúva Židovská náboženská obec v Žiline. Je potrebné sa objednať emailom alebo telefonicky: Turistická informačná kancelária Mesta Žilina, 0907 845 567 alebo na info@tikzilina.eu, vstupné je dobrovoľné určené na obnovu cintorína.

Šport:

Príprava na Žilinský mestský polmaratón

Nedeľa, 15. júl, od 16.00 do 17.00 hod., pred Opel autotip Žilina

Prípravu nesmie nikto podceniť, preto aj my otvárame prípravu na Žilinský mestský polmaratón. Každý pondelok sa stretávame na spoločnom tréningu, výkluse… ale teraz tu ide o sútaž(nič náročné), každý 15. deň v mesiaci bude malá súťaž kde sa bude hrat o ceny. Trička Mizuno v limitovanej edícii, Môžeš vyhrať štartovné pre niekoho z tvojch kamošov. Ale budú aj ceny od našich sponzorov… viac info pridáme statusoch… máme len dve podmieny ak chceš vyhrať akúkoľvek cenu je potreba aby si bol plnohodnotne registrovaný na jednu z tratí a druhá podmienka je aby si prišiel… účasť na výzve je zdarma…

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM