Soňa Vanovčanová Kultúra

Pošteklite si chuťové poháriky: Čo by nemalo chýbať na fašiangovom stole pravého Žilinčana?

Tohoročné fašiangy sú kratučké a s nimi aj sezóna plesov, karnevalov, zabíjačiek a svadieb. A keďže ich posledné dni utečú ako voda, nezabudnite si vychutnať nielen zábavu, ale aj dobré fašiangové jedlo.

Ilustračný obrázok k článku Pošteklite si chuťové poháriky: Čo by nemalo chýbať na fašiangovom stole pravého Žilinčana?
Zdroj: TASR

Pre záver fašiangov je typická nielen bujará a neviazaná zábava, ale najmä posledná hostina pred prichádzajúcim pôstom. V oblasti Žiliny sa v tomto období konajú okrem karnevalov a tradičných fašiangových obchôdzok aj zabíjačky, ktoré sú spájané s tradičnými regionálnymi špecialitami.

Počas fašiangov žiadne diéty

Od našich starých mám sme však zdedili aj množstvo iných receptov na fašiangové dobroty, než sú zabíjačkové. Tie nám možno zaťažia žalúdok, no určite sú pastvou pre naše oči i chuťové poháriky. Čo by určite nemalo chýbať na fašiangovom stole pravého Žilinčana? Odvážili by ste sa ochutnať niektoré z tradičných jedál?

Zo zabíjačkových špecialít bývala v okolí Žiliny obľúbená fašiangová kapustnica s bravčovou krvou a pľúcami. V Krasňanoch túto pochúťku varievali dokonca so svinskou hlavou.

Počas obdobia od Troch kráľov do Popolcovej stredy snáď na žiadnom žilinskom stole nechýbala ani huspenina či tlačenka, jaternice a klobásy. Takisto sa jedávali vaječné jedlá, napríklad praženica a vysmážané pampúšiky, ktorých konzumácia mala zabezpečiť prosperitu domácnosti. V Terchovskej doline sa piekli prázdne alebo slivkovým lekvárom plnené koláče, v Rajeckej doline zas varievali dlhé cestoviny s makom, aby narástol dlhý ľan.

Pôst skutočne vedel postískať žalúdok

Popolcovou stredou začne aj toho roku Veľký štyridsaťdňový pôst pred Veľkou nocou. Ak sa vám podarilo počas Vianoc a fašiangov neželane pribrať, je tu výborný čas na očistu tela i ducha pred letnou dovolenkou.
V tomto období sa v našom meste nejedávalo žiadne mäso ani mäsové výrobky, ani sa nepoužívala masť. Povolené boli len ryby. Mastilo sa ľanovým alebo konopným olejom a varili sa najmä zemiaky, kapusta, fazuľa či fazuľa s kvakou, rôzne kaše a polievky. Často sa tiež na stoloch objavovali pirohy a od polovice 30. rokov aj rezance.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM