Soňa Vanovčanová Správy Samospráva

Poslanci prijali nové nariadenie: Podmienky pre vjazd áut do historickej časti Žiliny

Na ostatnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva prijali poslanci aj nové všeobecne záväzné nariadenie, ktoré upravuje vjazd áut do historickej zóny nášho mesta.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci prijali nové nariadenie: Podmienky pre vjazd áut do historickej časti Žiliny
Zdroj: Mesto Žilina

Žilinskí mestskí poslanci na svojom treťom zasadnutí v tomto funkčnom období schválili návrh nového všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o dani za vjazd a zotrvanie motorového vozidla v historickej časti mesta. Tento materiál je podľa hovorkyne Mesta Žilina Barbory Zigovej výsledkom niekoľkomesačných rokovaní medzi vedením mesta, obyvateľmi tejto časti a podnikateľmi, ktorí majú v historickom centre svoju prevádzku.

„Veríme, že po aplikovaní tohto VZN do praxe konečne dosiahneme stav, že v centrálnej historickej časti mesta bude väčší poriadok, čo sa týka parkovania a pohybu áut a zabezpečíme vyššiu bezpečnosť ľudí, ktorí do historickej časti mesta chodia,“ uviedol primátor Peter Fiabáne.

Samotné spustenie tohto systému predpokladá radnica od 1. mája 2019 s tým, že po šiestich mesiacoch sa tento systém prevádzky vyhodnotí.

Nariadenie sa týka územia ulíc, ktorého vjazdy sú vybavené mechanickým zabezpečením – stĺpikovým systémom na dvoch vjazdoch (ul. Sládkovičova, ul. Čepieľ), a teda Na priekope, Horný val, Dolný val, Sládkovičova, Hodžova, Mydlárska, Jezuitská, Sirotárska, Jozefa Vuruma, J. M. Geromettu, Štúrova, Makovického, Bottova, Pernikárska, Na bráne, Čepiel, Radničná, Burianova medzierka, Mariánske námestie, Katedrálne námestie a aj územia ulíc, ktoré patrí do historickej časti Žiliny, no vjazdy nie sú vybavené mechanickým zabezpečením, a to Námestie Andreja Hlinku, časť ulice Pivovarská, časť ulice Republiky, časť ulice M. R. Štefánika a časť ulice Romualda Zaymusa.

Podľa prijatého VZN je vjazd motorového vozidla do historickej časti mesta povolený len po zaplatení dane za vjazd a zotrvanie motorového vozidla v historickej časti mesta a na základe vydaného potvrdenia. V odôvodnených prípadoch môže byť potvrdenie vydané aj pred uhradením dane. V prípade územia, ktorého vjazdy sú vybavené mechanickým zabezpečením daňovník po uhradení dane obdrží spolu s potvrdením aj UHF tag, ktorý slúži na rozpoznávanie oprávnenosti vjazdu motorového vozidla rozpoznávacím zariadením, ktoré je súčasťou mechanického zabezpečenia vstupov. Podrobnosti o fungovaní systému ako aj pokyny pri samotnom vjazde sú uvedené v Prevádzkovom manuáli, ktorý je vydaný spolu s potvrdením o zaplatení dane.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM