Michal Demjanovič Rôzne

Pohnutý osud žilinského námestia: Lenin, revolúcia, Štúr a teraz...FOTO

Len málo námesti v Žiline malo taký pohnutý osud ako práve Štúrovo. Zohralo veľkú úlohu aj pri Nežnej revolúcii v 89 roku. Dnes si to už mnohí ani nevedia predstaviť...

Ilustračný obrázok k článku Pohnutý osud žilinského námestia: Lenin, revolúcia, Štúr a teraz...FOTO
15
Galéria
Zdroj: Archív Petra Štanského

Námestie Ľudovíta Štúra (v minulosti Leninovo námestie) je námestie v Žiline, ktoré je v súčasnosti v prevažnej ploche zastavané a stojí tu obchodný dom. Z pôvodnej plochy zostali iba vedľajšie prístupové komunikácie, čím námestie ako také fakticky zaniklo.

Námestie Ľudovíta Štúra sa nachádza medzi historickým jadrom mesta a sídliskami Hliny I – IV. Základný kameň námestia bol položený 29. augusta 1958 pri stavbe Domu odborov v Žiline (1958 – 1963), ktorý projektoval Ferdinad Čapka v spolupráci s Řepom.

Leninovo námestie

Námestie bolo pomenované ako Leninovo námestie so sochou V. I. Lenina, ktorá bola po roku 1989 odstránená. Neskoršie pribudla na východnej strane budova sporiteľne a ako posledná budova poisťovne. Na západnej strane ohraničuje námestie areál Cirkevnej základnej školy Romualda Zaymusa a hotel Slovakia.

Hotel bol postavený v roku 1981 a za architektonické dielo získal autorský kolektív Stanislav Toman, Otto Sedlák, Gabriela Cimmermanová cenu Dušana Jurkoviča (1981).

V novembri 1989 bolo Námestie hlavným zhromaždiskom ľudí počas nežnej revolúcie. V pondelok 27. novembra. 1989 sa tu dokonca zišlo približne 22 tisíc ľudí. Štrajkovali formou otvoreného dialógu. Hovorili jednotlivci, zástupcovia robotníkov, učiteľov, ZNB, študentov aj umelcov.

Výstavba obchodného domu

Začiatkom októbra 2002 odhalili na námestí sochu Ľudovíta Štúra, ktorej autorom je akademický sochár Ladislav Berák. V apríli 2006 bola socha prevezená do depozitu DPMŽ, aby sa nepoškodila počas výstavby objektu Aupark – Shopping center. Po ukončení stavebných prác bolo plánované jej osadenie na pôvodnom mieste, čo ale autor odmietal. Socha bola osadená 26. október 2012 osadená v parku na Bôriku, ktorý bol súčasne premenovaný na park Ľudovíta Štúra.

Foto: Štátny archív Žilina

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM