Barbara Dallosová Správy Samospráva

Ošumtelú žilinskú škôlku zrekonštruovali: Pozrite si premenu na FOTKÁCH

Vynovený objekt má byť nielen krajší na pohľad, ale aj energeticky úspornejší. Mesto už avizuje práce na ďalších školských zariadeniach.

Ilustračný obrázok k článku Ošumtelú žilinskú škôlku zrekonštruovali: Pozrite si premenu na FOTKÁCH
14
Galéria
Zdroj: Mesto Žilina

Žilinská radnica pokračuje v rekonštrukciách škôl a školských zariadení. V uplynulých dňoch sa ukončili práce v Materskej škole na Petzvalovej ulici v Žiline. Informoval o tom hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

Fotky škôlky pred a po rekonštrukcii nájdete v priloženej galérii.

Osem mesiacov prác

Práce boli zamerané najmä na zníženie energetickej náročnosti. Investíciu za viac ako 548-tisíc eur samospráva získala z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP), projekt spolufinancovala z rozpočtu mesta sumou vyše 22-tisíc eur. Verejným obstarávaním sa podarilo výdavky projektu znížiť na približne 440-tisíc eur.

Na objekte sa začalo pracovať ešte v júni minulého roka. Po ôsmich mesiacoch je budova zateplená, prešla modernizáciou osvetlenia a vykurovania a bolo dobudované núteného vetrania rekuperáciou či zabezpečenie bezbariérového prístupu do budovy.

"Veľmi ma teší, že zmysluplné projekty nachádzajú podporu v podobe externého financovania. Zníženie  nákladov na prevádzku v Materskej škole Petzvalova po jej rekonštrukcii je východiskom pre realizáciu ďalších aktivít mesta na zlepšenie stavu budovy, vybavenia, ako aj prípadného rozširovania kapacity školy. Týmto projektom súčasne napĺňame priority zeleného mesta – znižujeme environmentálne zaťaženie a zlepšujeme kvalitu životného prostredia,“ zhodnotil primátor Peter Fiabáne.

Ďalšie projekty

Materská škola na Petzvalovej ulici v Žiline je panelová stavba z 90. rokov. Situovaná je na sídlisku Hájik a tvoria ju tri pavilóny spojené átriom. Budova pozostáva  zo šiestich tried s kapacitou 126 detí, väčšinou bývajúcich na Hájiku. Každá trieda má k dispozícii spálňu, šatne pre deti a umyvárne. Ďalej sa tu nachádza technické, hygienické a administratívne zázemie budovy a taktiež telocvičňa i je­dáleň.

Ako uviedol Miškovčík, aktuálne mesto realizuje aj ďalšie dve investičné akcie, a to rekonštrukciu Materskej školy Trnavská na sídlisku Vlčince za celkom 681 tisíc eur a Materskej školy Čajakova na Hlinách za viac ako 360 tisíc eur. Na zvýšenie kapacity škôlok a ich rekonštrukciu získala samospráva finančné prostriedky z IROP.

Ďalšie správy a zaujímavosti z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24 a Facebooku.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM