Ivana Milanová Správy Samospráva

Ružomberok pripravuje historickú investíciu: Postaví novú plaváreň

Ružomberská mestská samospráva pripravuje jednu z najväčších investícií vo svojej doterajšej histórii. Za približne tri milióny eur plánuje postaviť novú modernejšiu mestskú plaváreň.

Ilustračný obrázok k článku Ružomberok pripravuje historickú investíciu: Postaví novú plaváreň
Zdroj: TASR

Súčasná je dlhodobo v havarijnom stave, starší objekt získala radnica do svojho majetku pred piatimi rokmi od Žilinského samosprávneho kra­ja.

Poslanci mestského zastupiteľstva sa ešte na sklonku uplynulého roka rozhodovali medzi rekonštrukciou starej plavárne za takmer dva milióny eur alebo výstavbou novej. „Pri takomto rozdiele investičných nákladov sa zhodnotilo ako ekonomickejšie vybudovať novú plaváreň na pozemku vo väčšinovom vlastníctve mesta,“ povedal asistent primátora Michal Praženica. Stáť by mala vedľa zimného štadióna na pozemku s rozlohou približne 5000 štvorcových metrov (m2), z čoho viac ako 1000 m2 musí mesto vykúpiť od ostatných vlastníkov. „Na vysporiadavaní sme momentálne začali pracovať,“ doplnil.

Finančná kondícia mesta je podľa jeho slov veľmi dobrá, peňazí na realizáciu projektu má dostatok. Bazén novej plavárne by mal byť väčší so šiestimi plaveckými dráhami. Súčasťou výstavby by mal byť aj vznik menšieho wellness centra so saunami. Vedľa plavárne by zas mali vyrásť tenisové kurty.„Celý proces prípravy a stavby je pomerne náročný, odvíja sa od mnohých faktorov a momentálne sa nedá presne povedať časový harmonogram. Predpoklad začatia stavebných prác je leto 2018,“ upozornil Adamec.

Starú mestskú plaváreň prevádzkoval do konca uplynulého roka súkromný investor, spoločnosť Ivaning, s. r. o., ktorý však zmluvu vypovedal. Dôvodom bola výška dotácie od mesta v celkovej hodnote 95.000 eur ročne, ktorá podľa majiteľa spoločnosti Pavla Ivana nebola dostatočná. „Plaváreň má už viac ako 55 rokov a je v pôvodnom stave. Každý rok je potrebné investovať do jej údržby viac a viac finančných prostriedkov. Moju požiadavku o zvýšenie mzdových prostriedkov mesto odmietlo,“ vysvetlil.

Od nového roka prevzala úlohu starého koncesionára mestská spoločnosť Centrálne zásobovanie tepla. Stará plaváreň by mala byť podľa radnice v prevádzke dovtedy, kým neotvoria novú. Čo sa následne stane s jej budovou, zatiaľ nie je rozhodnuté. Radnica sa pokúsi nájsť jej nové využitie.

Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM