Kultúra Rôzne Správy

OBRAZOM: Folklórny súbor Liptov oslavuje v týchto dňoch 70 rokov

Liptov vznikol v povojnovom období a podľa Igora Littvu, riaditeľa a choreografa súboru, je asi najstarším folklórnym súborom na Slovensku.Vznikol skôr ako SĽUK či Lúčnica.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Folklórny súbor Liptov oslavuje v týchto dňoch 70 rokov
24
Galéria
Zdroj: ruzomberok.dnes24.sk

FS Liptov patrí medzi najstaršie folklórne zoskupenia svojho druhu na Slovensku. Jubileum si pripomínajú niekoľkými podujatiami so spoločným názvom Folklórny súbor Liptov – 70 podôb jari.

Oslavy sedemdesiatin súboru Liptov budú pokračovať po výstave 70 podôb jari v obraze, piesni a kroji, ktorá bola v Židovskej synagóge, koncertom pre Ružomberčanov (17.novembra, koncert je už vypredaný). O deň neskôr (18. novembra) pripravil súbor výchovné koncerty pre školy a oslavy sedemdesiatin vyvrcholia večerným galaprogramom pre pozvaných hostí a bývalých členov súboru. Po skončení programu bude stretnutie všetkých členov FS bývalých i terajších, ktorí majú chuť a záujem v družnom rozhovore a pri príjemnej hudbe si zaspomínať na roky strávené v súbore.

Folklórny súbor Liptov vznikol hneď v povojnovom období a podľa Littvu je asi najstarším folklórnym súborom na Slovensku, dokonca vznikol skôr ako profesionálne súbory SĽUK či Lúčnica. Najmä po príchode Vojtecha Littvu v roku 1962 sa vyprofiloval na spracovávanie ľudovej kultúry dolného Liptova a bol prvým slovenským súborom, ktorý začal spracovávať robotnícky a remeselnícky folklór. Súbor má momentálne v hudobnej, tanečnej a speváckej zložke okolo 50 členov. V roku 2003 vznikol pri Liptove detský folklórny súbor Liptáčik. V roku 2008 založil Igor Littva Základnú umeleckú školu ľudového tanca a hudby, ktorá vychováva nielen folklórnych tanečníkov, ale aj spevákov a muzikantov.

Zdroj: ruzomberok.dnes24.sk

Z HISTÓRIE:

Krátko po vzniku, v rokoch 1949 – 1950 už mal súbor vyše 30 predstavení. V roku 1950 dosahoval prvé úspechy na okresných súťažiach, kedy už v jeho radoch účinkovala ako žiačka neskôr veľmi populárna speváčka ľudových piesní Anna Hulejová, rod. Littvová. V roku 1958 nastal v činnosti súboru útlm, predstavenia boli len sporadické. Pracovníci závodného klubu závodu Supra preto začali hľadať možnosti oživenia činnosti súboru, čo sa podarilo začiatkom roku 1962, keď tu začal pracovať známy a obľúbený tanečno – spevácky súbor Vojta Littvu, ktorý rozvinul činnosť na nových tradíciách. Tanečná skupina bola spočiatku bez mena, alebo pod voľne používaným názvom Súbor Supra. Prvá možnosť reprezentovať folklórne tradície v zahraničí sa súboru naskytla v roku 1967 vo francúzskom Lons le Saunier, po úspechoch nasledovali v roku 1969 ďalšie zájazdy do NDR, Maďarska.

Súbor Liptov sa tak dostával do povedomia verejnosti okrem kvalitnej interpretácie tradičného dedinského folklóru aj ako interpret remeselníckych tradícií. Rok 1979 znamenal ďalší nový impulz pre tvorbu, prechodom pod závodný klub ružomberskej textilky. Kvalitné podmienky v novom sídle boli motiváciou, ktorá inšpirovala k ďalšej tvorbe a k vstupu na novú neprebádanú pôdu. Po remeselníckych tradíciách choreograf Vojtech Littva vykonal intenzívny výskum v oblasti robotníckeho a mestského folklóru, výsledkom čoho bol v roku 1983 tanečný blok Textilácky majáles. O kvalite súboru v tomto období svedčí aj poverenie reprezentovať republiku na medzinárodných festivaloch vo Francúzku v roku 1983, v Sýrii v roku 1984 či v Maroku v roku 1985 a ďalších festivaloch.

Ďalšie roky poznačili nielen politické, ale aj hospodárske zmeny. Pokles textilnej výroby znamenal neschopnosť zastrešovať súbor textilným závodom, a tak v roku 1992 prechádza pod odbor kultúry Mestského úradu v Ružomberku. Hľadali sa však nové formy kultúrnych inštitúcií v nových podmienkach, výsledkom čoho bol vznik Kultúrneho a informačného centra v Ružomberku v roku 1995 a prechod súboru pod uvedenú organizáciu.

DNEŠOK:

V súčasnosti súbor pracuje v zložení – riaditeľ a choreograf Igor Littva, v čestnej funkcii umeleckého vedúceho Vojtech Littva, vedúci ľudovej hudby Martin Lipták, vedúca speváckej zložky a hlasová pedagogička Lucia Ťasková, vedúca tanečnej zložky a tanečný pedagóg Michaela Apolenárová, vedúca tanečnej zložky dievčat a asistentka tanečného pedagóga Martina Bobeková, vedúci tanečnej zložky chlapcov a zodpovedný za prípravu kostýmov Dominik Fínik, asistentka tanečného pedagóga a zodpovedná za prípravu kostýmov Miroslava Demková, kostymérky Oľga Priesolová a Emília Štupáková, Ema Truchanová a Radovan Littva, zodpovední za propagáciu.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM