Ivana Milanová Kultúra

Folklórny súbor Liptov z Ružomberka oslavuje tento rok 70. výročie

Liptov patrí medzi najstaršie folklórne zoskupenia svojho druhu na Slovensku. Jubileum si pripomenú niekoľkými podujatiami so spoločným názvom Folklórny súbor Liptov – 70 podôb jari.

Ilustračný obrázok k článku Folklórny súbor Liptov z Ružomberka oslavuje tento rok 70. výročie
Zdroj: Dnes24.sk

„Prvé zo série podujatí sa uskutoční už najbližší štvrtok 16. júna, kedy sa milovníci folklóru môžu tešiť na spoločný koncert žiakov Súkromnej základnej umeleckej školy ľudového tanca a hudby s FS Liptov. Podujatie sa uskutoční o 17.00 h v ružomberskom Kultúrnom dome A. Hlinku,“ informoval riaditeľ a choreograf FS Liptov Igor Littva.

Oslavy budú pokračovať 16. októbra vernisážou výstavy 70 podôb jari v obraze, piesni a kroji spojenou s hudobno-speváckym koncertom, predstavením nového CD a DVD nosiča či publikácie približujúcej posledné desaťročie fungovania súboru. „Výchovné koncerty pre žiakov ružomberských škôl sme si pripravili na 16. novembra. Na najkrajšie momenty v histórii súboru si bude môcť verejnosť zaspomínať 17. novembra počas predpremiéry slávnostného galaprogramu,“ doplnil Littva. Samotný galaprogram sa bude následne konať 18. novembra vo Veľkej dvorane Kultúrneho domu A. Hlinku v Ružomberku.

FS Liptov vznikol v roku 1946 ako národopisná skupina ružomberských Severoslovenských celulóziek a papierní. V roku 2001 sa transformoval na občianske združenie, ktorého hlavným cieľom je zachovávať a rozvíjať ľudové i kultúrne tradície, zvyky a obyčaje z Liptova a z celého Slovenska, pestovať tradičný aj štylizovaný folklór a prezentovať ich doma i v zahraničí. V súčasnosti má súbor viac ako 50 členov. Delí sa na tanečnú, hudobnú a spevácku zložku. Základňu má v Súkromnej základnej umeleckej škole ľudového tanca a hudby v Ružomberku, ktorá pracuje pod vedením Igora Littvu. Jej súčasťou je aj Detský folklórny súbor Liptáčik.

Čítajte tiež:

http://ruzomberok.dnes24.sk/…idiel-241384

http://ruzomberok.dnes24.sk/…berok-241152

Folklórny súbor Liptov z Ružomberka oslavuje tento rok 70. výročie
7
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM