Ivana Milanová Rôzne

Obec delí od mesta Ružomberok len železničná trať a rieka Váh

Dopláca Likavka na blízkosť okresného mesta Ružomberok? Starosta Likavky Marián Javorka hovorí o výhodách a nevýhodách polohy obce i o plánoch do budúcnosti.

Ilustračný obrázok k článku Obec delí od mesta Ružomberok len železničná trať a rieka Váh
Zdroj: Dnes24.sk

Výhodou je, že Likavka je vždy v centre diania, pretína ju dôležitá medzinárodná komunikácia. „Máme tu vybudovanú sieť ciest, inžinierske siete a v tomto smere sme predbehli dobu i množstvo obcí na Liptove či na Slovensku. Môžeme sa preto sústrediť na iné veci. Radi by sme vybudovali zberný dvor, keďže veľký dôraz kladieme na ekológiu. Veľmi dôležitým aspektom je infraštruktúra a komplexná rekonštrukcia budov základnej a materskej školy. Chceli by sme aj cyklotrasy a rekonštrukciu verejného osvetlenia,“ opísal ciele do budúcnosti starosta Likavky Marián Javorka.

Priame prepojenie obce s mestom negatívne vplýva na služby

„Sme typickou prímestskou obcou, s Ružomberkom sme spojení urbanisticky aj infraštruktúrou. Má to veľa pozitív aj negatív. Dobre je, že sme samostatní a môžeme sa uchádzať o fondy a rozvíjať obec v prioritách, ktoré sú bytostne spojené s našimi obyvateľmi. Avšak Ružomberok poskytuje alternatívu vo všetkom a v počte, ktorému sa nedá konkurovať. Sektor služieb výrazne zaostáva za potenciálom iných obcí, ktoré sú odtrhnuté od prirodzeného centra,“ povedal starosta Likavky.

Ako ďalej uviedol, trápi ho aj majetkovoprávny stav pozemkov. „Pokiaľ chce obec rozvíjať individuálnu bytovú výstavbu, infraštruktúru, alebo chce žiadať rôzne dotácie a granty, prvotnou podmienkou je vlastníctvo budovy alebo pozemku. Naša samospráva vlastní možno 220 parciel, avšak sú bezvýznamné. Nemáme ucelený priestor na vybudovanie zberného dvora, väčšieho ihriska pre deti, posilňovne v exteriéri alebo parku,“ vysvetlil problém. Vo veľkej miere sú podľa neho neusporiadané aj pozemky pod existujúcimi budovami, ktoré užíva obec, ako napríklad cintorín, amfiteáter či futbalové ihrisko, preto tam nie sú možné žiadne investície.

Najväčšou investíciou posledných rokov bola rekonštrukcia zdravotného strediska, vyžiadala si viac ako milión eur. „Zrekonštruovali sme zdravotné stredisko, ktoré sa skladá z dvoch budov a celkovo piatich ambulancií. V súčasnosti spĺňa požiadavky vysokého štandardu. I keď Ružomberok s mnohými lekármi je veľmi blízko, stredisko je veľmi využívané. Starší občania by sa veľmi ťažko dopravovali za lekárom do mesta,“ skonštatoval Javorka.

Čítajte tiež:

http://ruzomberok.dnes24.sk/…mesta-240070

http://ruzomberok.dnes24.sk/…racku-240074

Obec Likavka
5
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM