Rôzne

Horolezec (30) sa rútil desiatky metrov dole Brankovským ľadopádom! Ťažko zraneného ho odviezol vrtuľník

V sobotu 23. januára popoludní prijala Horská záchranná služba žiadosť o pomoc pre 30 - ročného muža slovenskej národnosti, ktorý počas lezenia zamrznutým Brankovským vodopádom spadol z výšky približne 30 metrov. Nárazmi utrpel viaceré vážne poranenia a bol v bezvedomí.

Ilustračný obrázok k článku Horolezec (30) sa rútil desiatky metrov dole Brankovským ľadopádom! Ťažko zraneného ho odviezol vrtuľník
Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba

Na miesto nehody odišli dve skupiny záchranárov HZS z Oblastného strediska Veľká Fatra a o súčinnosť bola požiadaná aj Vrtuľníková záchranná zdravotná služba (VZZS) AIR -TRANSPORT EUROPE z Banskej Bystrice. Po príchode na miesto nehody poskytla prvá skupina záchranárov HZS spadnutému horolezcovi neodkladné zdravotné ošetrenie, pacienta zateplili a pripravili na transport. V sprievode druhej skupiny záchranárov prišla aj lekárka posádky RLP, ktorá bola vyslaná na Podsuchú. „Po podaní intravenóznej liečby záchranári transportovali zraneného pomocou lanovej techniky a nosidiel UT 2000 k najbližšiemu možnému miestu pre odovzdanie posádke VZZS,“ informovala webstránka HZS.

Po prílete vrtuľníka bol lekár do ťažko prístupného terénu spustený z vrtuľníka lanom. Pacient bol v tom čase podchladený, ale pri vedomí a komunikoval. „Posádka vrtuľníka ich z terénu evakuovala pomocou palubného navijaka. Vo vážnom stave bol vrtuľníkom transportovaný do Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici,“ povedala Zuzana Hopjaková z ATE Banská Bystrica (HZS informuje o prevoze do ružomberskej ÚVN).

Zdroj: VZZS ATE Banská Bystrica/ hzs.sk; foto: hzs.sk;

Záchrana horolezca pod Brankovským ľadopádom
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM