Rôzne

Chodíte do práce či školy vlakom? Všetci dopravcovia prichádzajú so zmenami a novinkami

Na železnici sa upravujú od dnešného dňa cestovné poriadky. Ľudia, ktorí dochádzajú vlakom do práce či do školy, by si preto mali skontrolovať, či nenastali zmeny aj pri ich spojoch. Najviac noviniek zavádza od dnešného dňa štátny dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK).

Ilustračný obrázok k článku Chodíte do práce či školy vlakom? Všetci dopravcovia prichádzajú so zmenami a novinkami
Zdroj: TASR

Zrušením komerčných InterCity (IC) vlakov sa zvýšila priepustnosť tratí. Preto budú mať niektoré osobné vlaky na trati Žilina – Košice kratší jazdný čas, keďže nebude potrebné dávať prednosť vlakom vyššej kategórie. Napríklad večerný osobný vlak zo Žiliny do Liptovského Mikuláša sa zbaví státia v Ružomberku a do Liptovského Mikuláša príde o 18 minút skôr.

Na trati medzi Bratislavou a Žilinou sa však naopak jazdné časy niektorých diaľkových i regionálnych vlakov predĺžia. Dôvodom sú výlukové práce medzi stanicami Žilina a Dolný Hričov, ktoré uskutočňuje správca dopravnej cesty – Železnice Slovenskej republiky.

Súkromný dopravca Leo Express okrem iného ruší vlak zo Spišskej Novej Vsi do Prahy, tento však nahrádza novým párom vlakov z Košíc do Prešova a z Prešova do Prahy.

V prípade dopravcu RegioJet výraznejšie zmeny nenastanú. Spoločnosť v novom cestovnom poriadku zrušila tri páry vlakov, ktoré odriekala už od 17. decembra minulého roku.

ŽSR ohlásili aj príchod nového dopravcu na slovenské koľajnice. Je ním spoločnosť Arriva Slovensko, ktorá začne svoje vlaky vypravovať od 5. marca tohto roku. Dopravca bude prevádzkovať jeden pár vlakov týždenne na trase z Prahy cez Vlársky průsmyk do Trenčína.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM