Tomáš Batiz Správy

V Mikuláši sa chystá veľká revitalizácia parkov: Je na zozname aj vaše sídlisko?

V Liptovskom Mikuláši je na programe revitalizácia parkov. Mikulášska radnica prezradila, o ktoré časti mesta ide.

Ilustračný obrázok k článku V Mikuláši sa chystá veľká revitalizácia parkov: Je na zozname aj vaše sídlisko?
Zdroj: TASR

Novú výsadbu drevín chystá mesto v Palúdzke a na vstupe do mesta. „Pôjde o pôvodné dreviny nižšieho vzrastu, ktoré pribudnú pri bytovkách na Penkalovej. Okrem estetickej funkcie odhlučnia aj priestor od železnice. Na Hollého pribudne výsadba drevín a trvaliek. Ide o vstupnú ulicu do centra,“ priblížila mestská dendrologička Zuzana Štreitová.

V rámci zelených plôch je v pláne tiež revitalizovať parky v Demänovej, v Palúdzke pri nemocnici a na Štefánikovej oproti autobusovej stanici. Ako prezradila Štreitová, mesto na ploche 2 500 metrov štvorcových doplní kvitnúce kríky a trvalkové záhony.

V tomto roku chce mesto venovať zvýšenú pozornosť centrálnej mestskej zóne, kde v roku 2018 začali s obnovou na Námestí osloboditeľov. „Pred nami je Ulica 1. mája. Začali sme s ekonomicky efektívnejšou výsadbou kombinácií trvaliek a letničiek. Trvalky nám ostávajú celoročne, ide o jednorazovú investíciu na viac rokov. Letničky tvoria vo výsadbe približne tretinový podiel, čo vedie k šetreniu financií,“ podotkla. Pokračovať bude výsadba drevín v Okoličnom a v Starom Meste. Na Podbrezinách vysadia alejové stromy popri chodníku, ktorý lemuje Smrečianku.

Stredisko zelene Verejnoprospešných služieb nepoľavuje ani v snahe získať mimorozpočtové peniaze. „Chystáme projekt na osadenie zelenej vertikálnej steny na verejných budovách. Čaká nás pekný projekt zelených horizontálnych striech na cykloboxoch, ktoré sú nainštalované v parku pri stanici a v Rohonciho záhrade.“

S nálepkou „pokračujeme“ pôjde aj úspešný projekt mechanizovanej výsadby cibuľovín v parku pri nemocnici v Palúdzke a na Podbrezinách.

foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM