Tomáš Batiz Správy

Zásadná zmena v Mikuláši: Na mestských podujatiach už plasty neuvidíte!

Plasty dostali na podujatiach v meste stopku. Poslanci schválili všeobecne záväzné nariadenie, ktoré má prispieť k ekologizácii.

Ilustračný obrázok k článku Zásadná zmena v Mikuláši: Na mestských podujatiach už plasty neuvidíte!
Foto: Tomáš Batiz

Potravinárske výrobky a nápoje, ktoré sú určené na priamu konzumáciu na trhových miestach, musia byť podávané len v jednorazových nenávratných obaloch, ktoré sú vyrobené z kompostovateľných bioplastov. Použitie iných obalov bude zakázané. Mikulaš24 o tom informovala Viktória Čapčíková, hovorkyňa mesta Liptovský Mikuláš.

Ako skonštatovala hovorkyňa mesta, cieľom zavedenia nariadenia, ktoré bude platné už 18. apríla 2019, je minimalizovať spotrebu klasických plastových obalov najmä počas veľkých podujatí, ktoré bude organizovať mesto. Vychádzajú z nich totiž tony platového odpadu.

„V tomto roku začneme Stoličnými dňami. Ale týkať sa to bude všetkých podujatí a predajov na trhových miestach. Teda dotkne sa to aj obyčajného ambulantného predaja z prenosných stánkov s občerstvením, ktoré sú súčasťou aj menších podujatí v meste,“ uviedol Gabriel Lengyel z mestského úradu.

Mikulášska radnica ďalej skonštatovala, že používať bude možné len takzvané bioplasty PLA, ktoré sú kompostovateľné a rozložiteľné bez negatívneho dopadu na životné prostredie. „Na túto povinnosť bude nadväzovať nový systém zberu a triedenia odpadov. Na podujatiach budú obyvateľom k dispozícii kontajnery určené na vyhodenie výlučne tohto odpadu. Zo špecializovaných kontajnerov pôjde do kompostárne,“ doplnila Čapčíková.

Separovať ho budú povinní aj predajcovia. Používanie bioplastov budú kontrolovať príslušníci mestskej polície. „Pri porušení VZN hrozí predajcom okrem pokuty aj zakázanie predaja v meste,“ dodala mikulášska hovorkyňa.

foto: Ilustračné

Po novom sa najbližšom jarmoku budeme musieť zaobísť bez plastových obalov

FOTO: V meste odštartoval tradičný Mikulášsky jarmok
63
Galéria
Foto: Tomáš Batiz
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM