V hlavnej úlohe ZEMIAKY: Švábkafest vstáva z popola, na týchto dobrotách si v piatok pochutíme!
Už tento piatok budú hrať na Liptove hlavnú úlohu zemiaky. Spolu s kapustou totiž v tomto regióne od nepamäti patria k najdôležitejším plodinám. Liptáci sa im preto rozhodli vzdať hold a po piatich rokoch reinkarnovali obľúbené podujatie Švábkafest.

Zemiaky aj po rokoch naďalej dominujú jedálny lístkom v regióne. Organizátori preto vzdajú poctu švábke i krstom receptára, v ktorom profesionálni aj amatérski kuchári nájdu chutné návody ako pripraviť zemiakové špeciality našich starých mám. „Počas Švábkafestu budú mať návštevníci možnosť ochutnať napríklad pravé bryndzové halušky zo zemiakov, pečené zemiaky v šupke a iné tradičné špeciality zo zemiakov. Nebude chýbať ani trelivo (zemiakové placky) a droby, ktoré sú pre obyvateľov iných regiónov veľká neznáma,“ informovala Darina Bartková, riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV.
Podľa primátora mesta Liptovský Mikuláš Jána Blcháča nie sú zemiaky pre obyvateľov nášho regiónu také lákadlo ako v minulosti.
„Počet pestovateľov klesá, motyky sú odložené v pivnici a namiesto práce na poli si ľudia radšej kúpia hotové plodiny v obchodoch, často od dodávateľov zo zahraničia. Chceme, aby bol Liptov naďalej zemiakárska mekka, pretože stále máme čo ponúknuť z našej bohatej histórie a kultúry, ku ktorej švábka neodmysliteľne patrí,“ uviedol Blcháč.
Deti sa môžu odfotiť s traktorom, prípadne s náradím, ktorým si naši predkovia vykopávali zemiaky. O náladu počas festivalu sa postarajú folklórne súbory Ďumbier a Váh. Záver podujatia bude patriť obľúbenej domácej kapele Ploštín Punk.
Kto chce vedieť, v čom sa švábka odlišuje od banduriek, grulí, krumplí, grumbíra a erteplí, nemal by 25. septembra chýbať v Liptovskom Mikuláši. Varené či pečené, so šupkou alebo bez, to najlepšie zo zemiakov bude v piatok iba na Liptove.
Celý program nájdete v našej fotogalérii.
Foto: ilustračné
