Tomáš Batiz Rôzne

Pražiar Marek (25) z Mikuláša radí: Ak kupujete kávu v obchode, na toto si dávajte pozor!

Väčšina domácnosti nakupuje kávu vo viacerých supermarketoch. Pri jej výbere si však dávajte pozor na viacero vecí.

Ilustračný obrázok k článku Pražiar Marek (25) z Mikuláša radí: Ak kupujete kávu v obchode, na toto si dávajte pozor!
Foto: Tomáš Batiz

Káva, jeden z najobľúbenejších nápojov na svete a štartér, bez ktorého mnohí z nás nemôžu začať deň. Bez šálky čierneho zlata si mnohí Liptáci nevedia predstaviť ani jeden deň. Ak preferujte skôr domáce kávičkovanie, tak pri výbere kávy si dajte špeciálne pozor na niektoré veci. Na dôležité tipy a rady sme sa spýtali pražiara kávy Mareka Benikovského z Liptovského Mikuláša.

Pomletá alebo nepomletá?

Vo väčšine domácností by sme pákový kávovar hľadali márne, preto sú často vyhľadávané kávy, ktoré sú už rovno pomleté. „Káva mletím vydáva zo seba takmer všetku vôňu a arómu. Práve preto sa odporúča namlieť si kávu tesne pred spotrebovaním. Ak takúto možnosť nemáme, v špecializovaných prevádzkach Vám ju radi zamestnanci namelú. Vždy však platí pravidlo, že namletú kávu je nutné spotrebovať čo najskôr,“ skonštatoval Benikovský.

Podľa mikulášskeho pražiara sa viacerí namletej káve v obchodoch vyhýbajú. „A to najmä preto, že bude zvetraná a pravdepodobne nebude namletá pre ich potrebu. Spoločnosti melú kávu do spotrebiteľského balenia vopred, pretože sa snažia uľahčiť prípravu zákazníkom, lenže pripravujú ich o vôňu, ktorá vzniká pri mletí a snažia sa zomletím zŕn zamaskovať defekty, ktoré sú v takejto káve časté.“

„Káva sa po upražení a pri správnom skladovaní nepokazí takmer nikdy. To sa však nedá povedať o poklese aromatických látok, ktoré obsahuje. Ak teda chceme cítiť vôňu kávy, je dôležité ju spotrebovať najneskôr do troch mesiacov od jej upraženia,“ upozorňuje Benikovský.

Pozor na dátumy praženia

Ak patríte medzi kávičkárov, ktorí si kupujú kávu najmä v supermarketoch, tak si dávajte pozor predovšetkým na dátum, kedy bola káva upražená. „Výrobcovia však vo väčšine prípadov tento dátum neuvádzajú, a tak sa k nemu musíme dopracovať. Zvyčajne sú to dva roky od dátumu spotreby. Pri prechádzke medzi regálmi sa žiaľ stretneme aj s kávou, ktorá je viac ako rok od upraženia,“ konštatuje pražiar Marek.

Benikovský ďalej všetkým konzumentom kávy odporúča: „Ak sa rozhodnete napriek všetkému pre kávu z obchodu, je dôležité uvedomiť si ako si ju budeme pripravovať, či máme mlynček, či nám vyhovuje viac čistá arabika, alebo klasická zmes arabiky a robusty. Tu sú však najdôležitejšie chuťové poháriky,“ dodal.

Nasledujúce fotky v galérii potešia nie len kávičkárkov.

FOTO: Zábery, ktoré ocenia nie len tí praví kávičkári :)
12
Galéria

Chutnú kávu si šikovne a jednoducho môžete pripraviť aj pomocou moka konvičky.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM