Cukrár Martin (26) z Mikuláša už týmto dostal viacerých: Je TOTO vlastne koláč?
Martin Devečka z Liptovského Mikuláša vymyslel zaujímavý recept. O jeho príprave sme sa porozprávali priamo s jeho autorom.
Cukrár Devečka vytvoril koláč, ktorý je na nerozoznanie od reálneho citrónu. Pred jeho tvarohovým počinom majú však viacerí ľudia rešpekt. „Mnohí majú z chute tohto dezertu rešpekt, respektíve očakávajú kyslosť, avšak ingrediencie, ktoré sme použili, spolu vytvárajú neuveriteľnú chuť,“ vysvetlil Devečka.
Martin Devečka ďalej prezradil aj dôvod, prečo sa rozhodol práve pre citrón. „Každé ovocie má svoj čas v roku kedy dozrieva. Na teraz sú to citróny, ktoré sme z tohto dôvodu vybrali.“
„Vytvorili sme už jesennú tekvičku, v budúcnosti chceme týmto spôsobom spracovať jabĺčko a mandarinku,“ povedal Devečka.
Celý recept si Martin uchoval v tajnosti, no prezradil aspoň prípravu citrónového krému, ktorý tvorí základnú časť receptu. „Veľa ľudí tento krém pozná aj pod názvom Lemon curd, ktorý si môže doma pripraviť každý. Použiť sa dá napríklad na ozdobenie koláča, do palaciniek, alebo natrieť na vianočku,“ doplnil.
Zloženie citrónového koláča:
- tvarohová citrónová pena
- citrónový krém
- domáca citrónová marmeláda
- citrónová kôra
- maslová cesta
- kvalitná biela čokoláda
Citrónový krém:
- 115 ml citrónovej šťavy
- 115 g cukru
- 160 g masla
- 5 vajec
- 2 plátky želatíny
- citrónová kôra z dvoch citrónov
Postup: V hrnci privedieme do varu citrónovú šťavu, cukor a maslo. Zmes vlejeme do rozmiešaných vajec. Následne zmes, ktorá nám vznikla, miešame metličkou vo vodnom kúpeli do zhustnutia (teplota do 84 °C). Nakoniec pridáme napučanú želatínu a citrónovú kôru. Hotový krém necháme odležať v chladničke cez noc.