Tomáš Batiz Správy

Nové dažďové záhrady v Mikuláši: Vzniknúť by mohli pri týchto školách

Vo vybraných areáloch škôl v Liptovskom Mikuláši by už na jar budúceho roka mohli vzniknúť záhrady bohaté na rastlinstvo, vtáctvo a hmyz.

Ilustračný obrázok k článku Nové dažďové záhrady v Mikuláši: Vzniknúť by mohli pri týchto školách
Zdroj: Mesto Liptovský Mikuláš

Predstavitelia liptovskomiku­lášskej radnice sa totiž v uplynulých dňoch rozhodli zapojiť mesto do projektu na vytváranie tzv. dažďových záhrad.

V prípade získania finančných prostriedkov z eurofondov by záhrady mohli vzniknúť v areáloch Základnej školy (ZŠ) M. Janošku, ZŠ M. Rázusovej-Martákovej, ZŠ s materskej školy (MŠ) Demänovská, ZŠ s MŠ Okoličianska, MŠ Palúčanská, MŠ Ondrašovská a Základnej umeleckej školy J. L. Bellu, teda v tých, kde je to technicky možné.

„Ide o systémy, ktoré sú určené na zachytávanie dažďovej vody. Záhrady vytvoria samostatný biotop a zapojíme ich aj do vyučovacieho procesu. V deťoch tak chceme pestovať lásku k prírode a pripraviť ich na riešenie rozličných problémov v oblasti ochrany prírody,“ uviedla hovorkyňa mesta Liptovský Mikuláš Viktória Čapčíková.

Dodala, že existencia dažďových záhrad zároveň prispeje k udržateľnosti klímy, zavlažovaniu, zvlhčovaniu ovzdušia, ako aj k zadržiavaniu vyparenej vody v lokalite.

Predstavitelia mesta chcú žiadosť na projekt dažďových záhrad v meste podať v novembri. Podľa hovorkyne je technické riešenie jednoduché, nevyžaduje si významné stavebné zásahy a prevádzka školských zariadení nebude nijako obmedzená.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM