Aktualizované Správy

Liptovský Mikuláš vyhlásil tretí stupeň povodňovej aktivity: Voda stále stúpa!

Osada v Hlbokom sa ocitá pod vodou, ktorá ju vytápa z okolitých svahov. So živlom bojujú hasiči.

Ilustračný obrázok k článku Liptovský Mikuláš vyhlásil tretí stupeň povodňovej aktivity: Voda stále stúpa!
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

AKTUALIZOVANÉ: Mesto Liptovský Mikuláš ruší tretí stupeň povodňovej aktivity a vyhlasuje druhý stupeň. Hladina vody v Hlbokom klesla a situácia v celom meste aj jeho častiach je už stabilizovaná. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.

Mesto Liptovský Mikuláš vyhlásilo tretí stupeň povodňovej aktivity. Osadu v Hlbokom začala v noci vytápať voda z okolitých svahov a stúpanie hladiny stále trvá. Od 3.00 hod. boli na mieste mestskí dobrovoľní hasiči, momentálne situáciu prevzali štátni. Informovala o tom hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.

Kanály upchali odpadky

Odvodňovacie kanály, ktoré by umožnili rýchlejší odtok vody, sú podľa hovorkyne upchaté odpadkami. „Vodu ideme prečerpávať do Váhu veľkokapacitnými čerpadlami. Na mieste sú zamestnanci z Verejnopros­pešných služieb (VPS) mesta, ktorí ju odkláňajú na blízku lúku, sú tu už aj štátni hasiči. Voda z polí je zatiaľ čiastočne odklonená, čakáme na pracovníkov z vodárenskej spoločnosti, aby vyčistili upchaté odvodňovacie rúry, vďaka čomu by mala hladina začať klesať,“ priblížil Martin Kögel z VPS.

Dobrovoľní hasiči sú vo viacerých častiach mesta. Zasahuje zatiaľ deväť členov, využívajú protipovodňový vozík. „V noci nás operačné stredisko poslalo z Hlbokého aj na zásah do Demänovej, vo vojenskej akadémii zatopilo kotolňu. Ráno sme boli povolaní do Liptovskej Ondrašovej, kde na Tehliarskej ulici zatopilo pivničné priestory bytovky. Zásah stále trvá,“ povedal Marek Poliak z Dobrovoľného hasičského zboru (DHZ) Liptovský Mikuláš.

Problémy aj v Ploštíne

V pondelok (17. 5.) večer sa situácia komplikovala aj v Ploštíne, voda z polí sa vylievala na miestne komunikácie. Ploštínski a mestskí hasiči urobili protipovodňové zábrany a odklonili ju do kanálov. K vybreženiu Ploštínky nedošlo, nie sú nahlásené ani škody na majetku.

„Naplavilo nám múl, piesok a skaly z polí na cestu. Jednoznačne treba riešiť protipovodňové opatrenia s poľnohospodárskym družstvom, pretože popri kultúrnom dome leje všetka voda z polí na cestu. Dážď z polí tiekol aj sponad Tretín a aby nezaplavil dvory, hasiči vodu usmerňovali až na ihrisko,“ povedala poslankyňa za mestskú časť Soňa Čupková s tým, že k ujme na majetku ani na zdraví nedošlo.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Aktuálna povodňová situácia na Slovensku

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM