Správy

Horskí záchranári pomáhali na Lukovej: Dvojica sa na túru vybrala v teniskách

Záchranári HZS sa k uviaznutým slovenským turistom dostali pomocou snežného skútra. Tí neodhadli podmienky, do ktorých sa chystali na turistiku.

Ilustračný obrázok k článku Horskí záchranári pomáhali na Lukovej: Dvojica sa na túru vybrala v teniskách
Zdroj: Pixabay.com

Horských záchranárov požiadali v pondelok o pomoc muž a žena, ktorí vystúpili z Jasnej po zjazdovke na Lukovú. Do zimných podmienok vo vyšších polohách neboli vystrojení a v teniskách si netrúfli na zostup. Informovala o tom Horská záchranná služba (HZS).

Záchranári HZS sa k uviaznutým slovenským turistom dostali pomocou snežného skútra. „Oboch bezpečne transportovali do Jasnej, kde boli ubytovaní,“ uviedla HZS.

Upozornila návštevníkov hôr, že od nadmorskej výšky zhruba 2000 metrov nad morom (m. n. m.) je súvislá snehová pokrývka a pretrvávajú zimné podmienky. „Odporúčame používať zimný turistický výstroj – stúpacie železá (mačky), paličky, prípadne čakan. Vo večerných hodinách a v noci sa v polohách nad zhruba 1900 m. n. m. miestami očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 38 až 44 metrov za sekundu (135 až 160 kilometrov za hodinu),“ dodala HZS.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Zostaňte v obraze! Najčerstvejšie správy zo Slovenska

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM