Soňa Vanovčanová Správy Samospráva

Nové VIZUALIZÁCIE: Budúcnosť Hlinkovho námestia a Sadu SNP v rukách poslancov

Mesto Žilina sa pripravuje na rekonštrukciu Námestia Andreja Hlinku a Sadu SNP. Mestskí poslanci budú na svojom najbližšom rokovaní prejednávať, ako bude priestor v budúcnosti vyzerať.

Ilustračný obrázok k článku Nové VIZUALIZÁCIE: Budúcnosť Hlinkovho námestia a Sadu SNP v rukách poslancov
6
Galéria
Foto: Soňa Vanovčanová / Zdroj: Dnes24.sk

Stavebný odbor Mestského úradu v Žiline bude na blížiacom sa zasadnutí Mestského zastupiteľstva (25. 6.) predkladať informatívnu správu o prípravách rekonštrukcie Námestia Andreja Hlinku a Sadu SNP. Materiál a vizualizácie pripravil víťaz urbanisticko – krajinárskej súťaže návrhov na „Námestie Andreja Hlinku s parkom“, Laboratórium architektúry krajiny – LABAK, o ktorom sme informovali vo februári tohto roka.

Informatívnu správu pred predložením Mestskému zastupiteľstvu schválili tri komisie. „Materiál zatiaľ prešiel komisiami územného plánovania a výstavby, dopravy a komunálnych služieb a Komisiou životného prostredia,“ uviedla hovorkyňa žilinskej radnice Barbora Zigová.

O tom, či bude Sad SNP a Hlinkovo námestie vyzerať tak, ako v priložených vizualizáciách, rozhodnú poslanci v pondelok 18. júna na zasadnutí Mestského zastupiteľstva.

Zatiaľ, čo Námestie Andreja Hlinku čaká podľa predkladaného návrhu viacero významných zmien, Sad SNP sa podľa ifnromatívnej správy významne nezmení.

Aké zmeny čakajú najväčšie žilinské námestie?

S priestorom pre zhromaždenia a organizovanie rôznych podujatí uvažujú autori ubanisticko-architektonickej štúdie v centrálnej polohe námestia, ako tomu bolo doteraz. Riešené je poľa víťazov krajinársko-urbanistickej štúdie tak, aby bolo využiteľné pri rôznych sezónnych a mestských akciách ako sú Staromestské slávnosti, vianočné trhy, koncerty, či príležitostné športové podujatia.
Čo sa však zmení, je fontána, ktorá je navrhnutá ako „suchá“, teda bez bazéna s viditeľnou vodnou plochou. V rámci Námestia je tiež navrhnutý nový objekt turistickej a informačnej kancelárie (TIK). Oproti súčasnej polohe je posunutý severovýchodne a rozdelený na dve samostane fungujúce časti – TIK a verejné toalety.
Námestie by mala obopínať stromová alej, ktorá bude vynechaná v pohľade na Balustrádu, čím by mala umocniť najcharakteris­tickejší obraz mesta Žilina – pohľad na Katedrálu Najsvätejšej Trojice a Mestské divadlo Žilina. Socha Andreja Hlinku bude situovaná pri vstupe do parku.

V mestskom parku sa budete môcť osviežiť

Sad SNP čakajú podľa tvorcov návrhu hlavne terénne úpravy. Spevnené plochy budú z mlatového povrchu, pri hudobnom pavilóne by mal pribudnúť objekt kaviarne s bistrom. Zatiaľ, čo súsošie venované obetiam vojny od Rudolfa Pribiša zostáva na svojom pôvodnom mieste na začiatku parku, pomník Jozefa Dobrovodského bude premiestnený na iné miesto v Sade. Zmeny čakajú aj fontánu „Žilinské panny“. Zostane síce v pôvodnej polohe, dostane však nový bazén s priemerom vodnej plochy 10 metrov.

S automobilovou dopravou sa neuvažuje

Z hľadiska riešenia dopravy sa v rámci námestia s automobilovou dopravou neuvažuje. Námestie bude cez regulované vstupy prístupné pre zásobovanie, prípravu sezónnych akcií a pre záchranné zložky. Spevnené plochy budú prispôsobené pre chodcov i cyklistov.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM