Soňa Vanovčanová Správy Samospráva

Igor Choma o farských schodoch: V pláne je veľká rekonštrukcia!

Stav Farských schodov v Žiline je už dlhšiu dobu nepriaznivý. Počas leta prebehla ich čiastočná rekonštrukcia, ktorá zabezpečila bezproblémový prechod po schodoch.

Ilustračný obrázok k článku Igor Choma o farských schodoch: V pláne je veľká rekonštrukcia!
Zdroj: Mesto Žilina

Farské schody sú frekventovanou časťou Žiliny, cez ktorú obyvatelia prechádzajú z Mariánskeho námestia na Námestie Andreja Hlinku, Národnú ulicu i železničnú stanicu.

Ako uvádza hovorca mesta Pavol Čorba: „Schody boli zrekonštruované na jeseň v roku 2016 a ďalšia rekonštrukcia prebehla po zimnom období v apríli 2017. Opravy schodov sa vykonávajú priebežne, aby boli bez problémov schodné.“

Vedenie mesta preto odmieta zavádzajúce informácie o tom, že sa nestará o schodisko a jeho údržbu. Tento stav schodov pretrváva už od ich „veľkej“ rekonštrukcie v 90. rokoch, odkedy sa permanentne musia opravovať, aby po technickej stránke vyhovovali chodcom a boli vôbec schodné, dodal Čorba.

Komplexná oprava Farských schodov sa plánuje spolu s rekonštrukciou Námestia Andreja Hlinku a Sadu SNP. Aktuálne prebieha príprava urbanisticko-krajinárskej štúdie, ktorá bude slúžiť ako podklad pre následnú rekonštrukciu.

Mojím cieľom je posunúť rekonštrukciu verejného priestranstva smerom do historického jadra Žiliny, teda práve cez Námestie Andreja Hlinku a Farské schody tak, aby plynule nadväzovala na už zrekonštruovanú Národnú ulicu.“ povedal primátor Igor Choma.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM