Kultúra

Na vrchu Špicák pri Strečne otvorili novú rozhľadňu, FOTO

Na vrchu Špicák pri Strečne otvorili novú rozhľadňu. Výstup na ňu trvá štyridsať minúť a ponúka nezabudnuteľný výhľad.

Ilustračný obrázok k článku Na vrchu Špicák pri Strečne otvorili novú rozhľadňu, FOTO
6
Galéria
Zdroj: TASR

Pohľad na atraktivity obce Strečno v Žilinskom okrese ponúka rozhľadňa Strečno na vrchu Špicák. Novú turistickú atrakciu oficiálne otvorili v sobotu 10. marca.

„Z rozhľadne je možné vidieť všetko to, čo krajina, Strečno a jeho okolie ponúka. Všetko to stojí za to. Myslím si, že sa stáva ďalšou atrakciou v strečnianskej ponuke, okrem hradu, pltí, pamätníku francúzskych partizánov… Najkrajšie je to vidieť z tejto rozhľadne,“ povedal Pavol Albrecht, projektový manažér obce Strečno.

Starosta Strečna Dučan Štadani skonštatoval, že rozhľadňa je ďalšou možnosťou zatraktívnenia obce pre širokú turistickú verejnosť a možnosť pre turistov zdržať sa dlhšie ako len jeden deň. „Ponúka okrem iných atraktivít využitie turistického poznávacieho pobytu,“ doplnil. Myšlienka postavenia rozhľadne vznikla ešte pred desiatimi rokmi, vzhľadom na náročnosť terénu a obslužnosti stavbu nevybudovali. „Až pri ďalšej spolupráci lesného spoločenstva obce Strečno, obecného podniku služieb, technickej podpory z Terchovej a turistického oddielu sa nám to podarilo, aj s finančným prispením Žilinského samosprávneho kraja v rámci cezhraničnej spolupráce s Poľskou republikou. Partnerom v tomto projekte bola obec Jaworze,“ spomenul ďalej starosta.

Rozpočet celého projektu, teda nielen rozhľadne, ale i systému doplnenia náučného chodníka, značenia, informačných tabúľ, lavičiek, cyklostojanov, propagačného materiálu a ďalších aktivít s partnerskou obcou ako spoznávanie krajov, pamätihodností, podľa neho predstavoval asi 39.000 eur. „Obec, vzhľadom na náročnosť terénu, vyčlenila na dostavbu rozhľadne v rozpočte ďalších 20.000 eur,“ uzavrel.

Rozhľadňu na vrchu Špicák podľa Albrechta postavili v relatívne dostupnej vzdialenosti z najfrekvento­vanejšieho miesta, a to z parkoviska pod hradom. Turisti k nej vyšliapu za 40 minút. Vybudovali ju na prelome októbra a novembra minulého roka.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM