Adela Fruckova Samospráva

Na Straníku sa môžeme tešiť z noviniek: Vylepšenia, vďaka ktorým je relaxovanie ešte príjemnejšie!

Hradisko na Straníku ma nielen veľký vedecký význam, ale je to aj obľúbené výletné miesto Žilinčanov. Kopec je destináciou nedeľných výletov, ale i skvelým miestom pre paraglajdistov. Tento rok si počkal na vylepšenia, vďaka ktorým je relaxovanie ešte príjemnejšie.

Ilustračný obrázok k článku Na Straníku sa môžeme tešiť z noviniek: Vylepšenia, vďaka ktorým je relaxovanie ešte príjemnejšie!
Foto: Adela Fruckova

V okolí nášho mesta neexistuje tak dokonale orientovaný kopec s výhľadom na Žilinu, hrebeň Malej Fatry, Terchovskú dolinu, Vodné dielo, Strečno, cez Javorníky. Zo Straníku je jednoducho výhľad na nezaplatenie. Od roku 1934 je tento kopec tiež spojený s bezmotorovým lietaním a v súčasnej dobe najmä s paraglidingom. Vrch Straník má aj svoj historický potenciál, našlo sa tu jedno z najväčších hradísk aké poznáme v Žilinskej kotline, s osídlením z mladšej doby bronzovej a mladšej doby železnej.

Potenciál Straníka

Organizácia cestovného ruchu Malá Fatra, ktorej je mesto Žilina významným členom, zorganizovala pre potenciál kopca workshop na tému Straník – turistická vyhliadka, ktorého sa zúčastnili mladí architekti, pamiatkari, dizajnéri i pracovníci mestského úradu. Na základe workshopu vznikol návrh vytvorenia lávky a prístrešku na Straníku, ktorá bude rešpektovať význam NKP, požiadavky vlastníkov pozemkov i paraglidistov v tomto území.

Prístrešok aj iné novinky

Oblastná organizácia cestovného ruchu Malá Fatra z iniciatívy mesta Žilina v lokalite vybudovala drevenú lávku, osadenú na zemných skrutkách, ktorá umožní pohodlný prístup od hangáru až na vrchol k najkrajším výhľadom aj pre rodiny s deťmi a seniorov. „Vo vrchnej časti sme tiež vybudovali nový prístrešok s mobiliárom pre sedenie a príjemný oddych, či piknik,“ hovorí pre portál Žilina24 riaditeľ OOCR Peter Šimčák.

Tento rok sa môžeme tešiť na viacero podujatí. „Jarnú sezónu odštartuje dňa 9. apríla už 4. ročník Žilinskej tisícky a klub paraglidingu X-air pripravuje počas sezóny viacero ďalších podujatí, ktoré sa oplatí navštíviť,“ prezrádza Šimčák.

Ak chcete vidieť vybudované novinky na kopci Straník, nazrite do našej priloženej galérie.

Čítajte tiež:

Na Straníku sa našli stopy z doby bronzovej: Čo všetko tu môžu archeológovia ešte objaviť?

Novinky na Straníku: OOCR vybudoval chodník aj turistický prístrešok
4
Galéria
Zdroj: OOCR Region Liptov
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM