Adela Fruckova Kultúra

Na Straníku sa našli stopy z doby bronzovej: Čo všetko tu môžu archeológovia ešte objaviť?

Kopec Straník nie je len vyhľadávaným miestom milovníkov športového lietania, ale aj hradiskom z doby bronzovej. Nedávno sa tu objavili aj archeologické vykopávky! Čo našli archeológovia v obydlí našich žilinských predkov z roku 1000 pred naším letopočtom a čo všetko ešte môžu objaviť?

Ilustračný obrázok k článku Na Straníku sa našli stopy z doby bronzovej: Čo všetko tu môžu archeológovia ešte objaviť?
Zdroj: www.zilina-gallery.sk

Hradisko na Straníku bolo vybudované v období neskorej doby bronzovej (cca 1000–850 pred naším letopočtom) ľudmi lužickej kultúry. Hradisko sa nachádza na významnom strategickom mieste, na dominantnom kopci nad riekou Váh, popri ktorej sa tiahla významná obchodná komunikácia. Vrchol kopca Straník bol obohnaný valovým opevnením. Valy mali kamenno hlinenú konštrukciu. „Ako hradisko zaniklo, nevieme, pravdepodobne sa tak udialo v rámci nájazdov východoeurópskych nomádskych kmeňov, ktoré vtrhli na územie dnešného Slovenska v 7. stor. pred. n.l., a ktoré zničili väčšinu hradísk toho obdobia,“ hovorí o lokalite archeológ, vedúci archeologického výskumu Dr. Milan Horňák a dopĺňa, že následne bolo hradisko osídlené v 1. stor. pred. n. l. ľudmi púchovskej kultúry. Z mladších období na teraz nemáme známe nálezy.

Archeologické nálezy nájdené na hradisku dokladajú intenzívny život v neskorej dobe bronzovej. Ide hlavne o nálezy keramiky – fragmenty hrncov, misek , amfor. Tie boli častokrát zdobené žlabkami a ryhami. O bohatosti hradiska v období púchovskej kultúry zase hovoria nálezy stoviek kusov strieborných mincí. „Minulý rok počas archeologického výskumu sme preskúmali základy valového opevnenia v severozápadnej časti hradiska,“ opisuje archeológ.

Hradisko na Straníku ma nielen veľký vedecký význam, ale svoje miesto by si nepochybne našlo ako výletné miesto Žilinčanov, respektíve turistov, ktorí zavítajú do Žilinského kraja. V tomto duchu bol minulý rok predstavený Oblastnej organizácii cestovného ruchu mesta Žilina, koncept ďalšieho archeologického výskumu a vybudovaniu replík obydiel z neskorej doby bronzovej a doby železnej. „Pevne verím, že pre tento projekt nájdeme pochopenie pri vybavovaní príslušných povolení od vlastníka pozemku a štátnych úradov. A aj tento rok budeme pokračovať v archeologickom výskume,“ uzatvára Horňák.

Pozrite si v priloženej galérii zakrúžkované miesto nálezu vykopávok.

Titulné foto: www.zilina-gallery.sk Plán pôdorysu: Archív Dr. Milana Horňáka

Pôdorys archeologických nálezov na Straníku s vyznačeným miestom
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM