Kultúra

Milovníci filmov, tešte sa: Medzinárodný festival v Žiline ponúkne vyše 500 snímok, príde aj legenda animákov!

Vyše 500 filmov, koncerty, výstavy a legenda animovaného filmu! Tak na toto sa môžu tešiť nielen fanúšikovia animovaného filmu. Žilinčania, zapíšte si do kalendárov dátum, kedy naše mesto ožije medzinárodným festivalom Fest Anča. A že sa máte na čo tešiť.

Ilustračný obrázok k článku Milovníci filmov, tešte sa: Medzinárodný festival v Žiline ponúkne vyše 500 snímok, príde aj legenda animákov!
Zdroj: Dnes24.sk

Medzinárodný festival animovaných filmov Fest Anča premietne od 18. do 22. júna v Žiline 502 krátkych a celovečerných snímok. Počas piatich dní ponúkne vo svojom programe tiež viacero prednášok, workshopov, odborných diskusií, výstav či koncertov. Jednu z odborných prednášok bude mať aj špeciálny hosť tohto ročníka, žijúca legenda sveta animovaného filmu, švajčiarsky animátor Georges Schwizgebel.

„Uvedieme všetkých jeho 19 filmov, ktoré sa skutočne nedajú nikde inde vidieť ani zohnať,“ povedal dnes na tlačovej konferencii v Bratislave Maroš Brojo, nový programový riaditeľ festivalu, ktorý tento rok ponúkne Nemecký, Švajčiarsky a Rakúsky fokus. Diváci sa dozvedia napríklad aj to, ako sa počas nacistického obdobia robila propaganda prostredníctvom animovaných filmov.

To najlepšie zo svetovej produkcie

Fest Anča opäť predstaví v slovenskej premiére to najlepšie zo svetovej produkcie. Z výnimočných animovaných diel Brojo upozornil aj na rodinný celovečerný film Chlapec a svet brazílskeho režiséra Aleho Abreu. „Je to veľmi malebný nádherný film, ktorý momentálne obieha festivaly a zbiera ceny po celom svete,“ doplnil k snímke, ktorej hlavným hrdinom je malý chlapec objavujúci úžasný svet plný farieb a priateľských ľudí, zoznamuje sa s radosťami i problémami obyvateľov Brazílie. Festival tiež premietne dokumentárnu snímku Persistence of Vision o legendárnom britskom animátorovi Richardovi Williamsovi a rovnako v československej premiére animáciu Is the Man Who Is Tall Happy? oceňovaného režiséra Michela Gondryho (Večný svit nepoškvrnenej mysle).

Najdôležitejšie večerníčky histórie

Na festivale si prídu na svoje tiež detskí diváci. Fest Anča im ponúkne súťaž detských filmov s možnosťou zahlasovať za ten najlepší animák. „Deti si rovnako budú môcť pozrieť retrospektívu slovenských večerníčkov zo 60-tych a 70-tych rokov. Ide o historicky najdôležitejšie večerníčky z produkcie Českej a Slovenskej televízie,“ poznamenal Maroš Brojo a upozornil aj na festivalovú novinku Game Days – dvojdňovú sériu prednášok, na ktorej sa zúčastní 12 prednášajúcich z českých a slovenských videoherných štúdií. „Chceme šíriť na Slovensku osvetu, čo sa hier týka. Je to seriózne médium a veľmi dôležitá súčasť kreatívneho priemyslu, ktorá si zaslúži pozornosť.“

Súčasťou festivalu aj novinka

Po prvý raz bude súčasťou festivalu Pitching fórum. „Jeho cieľom je prezentovať slovenských animátorov a nové animátorské projekty slovenským inštitúciám, ktoré by mohli vstúpiť do koprodukčnej spolupráce či projekty finančne podporiť,“ prezradila riaditeľka festivalu Jana Slezáková k podujatiu, na ktorom sa predstavia aj RTVS, Audiovizuálny fond a Creative Europe Desk. Ďalším podujatím pre profesionálne publikum je fórum We Need to Talk About Animation, v rámci ktorého sa na Fest Anči stretnú pedagógovia európskych škôl či Stretnutie riaditeľov európskych partnerských festivalov animovaného filmu.

Festival prebehne na viacerých miestach v meste

Festival, ktorého dejiskom bude Stanica Žilina Záriečie, ale aj Rondel Club, Nová synagóga, Ster Century Cinemas či Považská galéria, prinesie novinky i v rámci súťažného programu. Animované diela a ich tvorcovia sa budú uchádzať nielen o tradičné ocenenia (Anča Award, Anča Student Award, Anča Music Video Award), ale tiež o Anča Kids Award v medzinárodnej súťaži filmov pre deti či súťaži slovenských filmov Anča Slovak Award.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM