Samospráva

Mesto Žilina vyhlásilo mimoriadnu situáciu: Denné náklady už presahujú možnosti radnice

Žilinská radnica už zvažuje ďalšie riešenia. Závisieť budú ak od statického posudku a aj vyjadrenia hygienikov. Podľa toho sa mesto rozhodne čo ďalej.

Ilustračný obrázok k článku Mesto Žilina vyhlásilo mimoriadnu situáciu: Denné náklady už presahujú možnosti radnice
Zdroj: TASR

Mesto Žilina dnes vyhlásilo mimoriadnu situáciu v súvislosti s riešením situácie ľudí z bytového domu na Bratislavskej ulici, ktorých museli v utorok (18. 10.) v noci evakuovať pre požiar a dočasne bývajú v telocvični Základnej školy na Hollého ulici. Po zasadnutí krízového štábu mesta Žilina o tom dnes informoval zástupca primátora Patrik Groma.

Náklady podľa neho denne predstavujú zhruba 5000 eur a už presahujú možnosti mesta. „Dohodli sme sa na tom, že pripravíme variantné riešenia. V pondelok by sme mali mať hotové statické posudky aj vyjadrenie hygienikov. Na základe toho pripravíme alternatívy a zvolávame mimoriadne mestské zastupiteľstvo, ktoré rozhodne o tom, či sa tá bytovka bude sanovať alebo asanovať,“ povedal Groma.

Zdroj: TASR

Na zasadnutí krízového štábu sa na pôde žilinského mestského úradu zúčastnili aj pracovníci Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity. „Vyjadrili sa, že sme ukážkové mesto, pretože sme situáciu zvládli bravúrne. Všetko je v súlade so zákonom. Odporučili nám nejaké veci, z ktorých už drvivú väčšinu máme etablovaných. Podujali sa na to, že budú zabezpečovať určitú logistiku. Ich zástupca bude chodiť pravidelne na krízový štáb a budú nám radiť, či všetko je tak, ako má byť,“ uviedol zástupca primátora Žiliny.

Doplnil, že splnomocnenec vlády navrhuje bytovku sanovať. „S tým, že si ju opravia sami nájomníci. Povedal, že nám poskytne pomocnú ruku. Mesto určite nebude bytovku opravovať. Ak by sme sa ju rozhodli sanovať, tak určite iba vtedy, ak by si ju nájomníci dokázali sami opraviť,“ uzavrel Groma.

FOTO: Žilinčania bez strechy nad hlavou
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM