Správy

116 Žilinčanov bez vlastnej strechy nad hlavou: Hasiči našli horiaci odpad! FOTO

11 rodín sa ocitlo bez strechy nad hlavou. Žilinská radnice dočasné zabezpečila ubytovanie v telocvični. Čo bude nasledovať?

Ilustračný obrázok k článku 116 Žilinčanov bez vlastnej strechy nad hlavou: Hasiči našli horiaci odpad! FOTO
Zdroj: TASR

Ľuďom z bytového domu na Bratislavskej ulici v Žiline, z ktorého v utorok (18. 10.) v noci evakuovali pre požiar 11 rodín, zabezpečilo mesto Žilina dočasné ubytovanie v telocvični základnej školy na Hollého ulici.

Podľa zástupcu primátora Žiliny Patrika Gromu dalo mesto spracovať komplexný statický posudok a požiadalo o vyjadrenie aj Regionálny úrad verejného zdravotníctva.

„Vo štvrtok očakávame výsledky od týchto dvoch inštitúcií, na základe toho sa rozhodneme. Zatiaľ sme zabezpečili v zmysle zákona všetkým obyvateľom dočasný prístrešok, čiže budú v telocvični. Zabezpečíme im stravu, deky, prikrývky a nápoje. Predpokladáme, že tu budú bývať minimálne päť dní,“ povedal Groma.

Doplnil, že každý občan postihnutý touto živelnou pohromou dostane pásku na ruku, ktorá ho bude oprávňovať na vstup do areálu aj na odber stravy a na areál telocvične bude dohliadať mestská polícia. „Oslovili sme všetky inštitúcie, ktoré nám môžu pomôcť, čakáme na ich vyjadrenie. Keď budeme mať výsledky, tak to zhrnieme a prijmeme konečné rozhodnutie,“ uviedol zástupca primátora Žiliny.

Príčina požiaru zatiaľ podľa hovorcu mesta Žilina Pavla Čorbu nie je známa. „Momentálne zisťujeme, koľko by stál obytný kontajner, respektíve, či by nám aj ozbrojené sily nevypomohli so stanmi. Všetko je v riešení. Základná informácia je, že mesto Žilina prostredníctvom základnej školy na ulici Hollého poskytne 116 ľuďom ubytovanie, stravu a hygienu. A čakáme na rozhodnutie statika. Predpokladáme, že v priebehu dnešného alebo zajtrajšieho dňa budeme jasne vedieť, či sa môžu naspäť nasťahovať do toho domu alebo nie,“ dodal Čorba.

Upozornil, že jedenásť rodín, ktoré obývali dom na Bratislavskej ulici, nemá s mestom Žilina platnú nájomnú zmluvu. „Chcem len podotknúť, že jeden obyvateľ z tohto bytového domu má dlh voči mestu Žilina vo výške 70.000 eur. Ak by sme spočítali týchto jedenásť rodín, ktoré obývajú tento obytný dom, tak ten dlh sa vyšplhá na viac ako 200.000 eur,“ podotkol hovorca mesta Žilina.

Požiar strechy dvojpodlažného bytového domu na Bratislavskej ulici v Žiline uhasilo 19 hasičov v utorok (18. 10.) pred polnocou. Podľa operačného strediska Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) v Žiline sa pri požiari ľahko zranili dvaja ľudia, ktorí sa nadýchali splodín. „Horel odpad v podkroví a vychádzal odtiaľ hustý dym. Hasiči vykonali prieskum a našli horiaci odpad, ktorý museli vynášať. Pri požiari bola poškodená nosná časť strechy,“ informovalo operačné stredisko.

Čítajte tiež:

Požiar žilinskej bytovky rieši krízový štáb: Radnica zverejnila zarážajúcu INFO

Obyvateľov žilinskej bytovky evakuovali: Desiatky hasičov v akcii!

FOTO: Žilinčania bez strechy nad hlavou
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM