Igor Petrík Rôzne

Maturity v Žiline sú v plnom prúde: Atmosféra na žilinskom gymnáziu zachytená v OBRAZOCH

V utorok odštartovali písomné maturity na stredných školách testami zo slovenčiny. Preto sme zavítali na jedno zo žilinských gymnázií, aby sme zistili, ako maturanti prežívajú druhý deň skúšok.

Ilustračný obrázok k článku Maturity v Žiline sú v plnom prúde: Atmosféra na žilinskom gymnáziu zachytená v OBRAZOCH
Zdroj: Dnes24.sk

Tréma, spoliehanie sa na šťastie, či viera vo vlastné schopnosti. Ale tiež možnosť využiť novinku, online maturitu. Aj takto vyzeral druhý deň písomných maturít z cudzích jazykov na žilinskom gymnáziu Hlinská.

Rôzne pocity

„Zo slovenčiny mám dobrý pocit, keďže už viem, že som ju spravil a z angličtiny uvidíme. Síce sa bojím, ale čo už spravím. Myslím si, že som pripravený,“ odpovedal maturant Daniel na otázku, či sa neobáva maturity z jazykov.

Podobný názor mala Nikola. „Mám trému z dnešných maturít, ale myslím, že ju má každý. Lebo úroveň B2 nie je najľahšia, tak uvidíme. Spolieham sa na šťastie.“ Prezradila, že na maturity sa priebežne pripravovala už od Vianoc.

Väčší optimista bol Matúš. „Celkovo som sa na maturity pripravoval asi tak dve vyučovacie hodiny. Strach nemám. Na týchto písomných maturitách sa neobávam ničoho,“ veril si. Ako ďalej povedal, po strednej škole by chcel ísť na vysokú. „Odbor prekladateľstvo, do Brna, alebo Prahy.“

Ani Dávid netajil, že má trému. „Nejaká tu je." Na otázku, ako dlho sa na maturity pripravoval, odpovedal že od minulého týždňa. „Robil som si testy, to bolo asi tak celé." Tak ako ostatní žiaci, aj on mohol využiť možnosť online maturity. „Nevybral som si ju. Radšej mám možnosť, keď môžem písať, nechce sa mi stále pozerať do počítača, bolí ma z toho hlava.“

Niektorí žiaci zmaturujú online

„Dnešný deň beží anglický jazyk, úroveň B2 a nemecký jazyk, úroveň B2. To musia absolvovať všetci žiaci, podľa toho, ktorý jazyk si vybrali. Zase je to externá časť a trvá od 9.45 do 11.45, potom majú žiaci krátku prestávku a idú na písomnú formu internej časti. Trvá hodinu. Čiže dnes by mali skončiť okolo 14.00 hod,“ priblížil nám prebiehajúce maturity Marek Vaňko, zástupca riaditeľky školy.

„Vo štvrtok máme 41 žiakov, ktorí idú robiť maturity z matematiky. Z nej je len externá časť, od 9.45 do 11.45 a z toho osem študentov bude robiť maturitu online,“ doplnil zástupca. Ako ďalej povedal, v utorok, pri maturite zo slovenčiny, využilo online maturitu 25 žiakov.

Prečítajte si tiež:

Dôležité rady nielen pre študentov, ako predísť stresom pred skúškami

Písomné maturity sú v plnom prúde aj na žilinskom gymnáziu Hlinská
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM