Kultúra

Mariánske námestie bude dýchať históriou: Ukážu, ako žili stredovekí Žilinčania

V centre Žiliny sa chystá pútavé podujatie. Stredoveký deň pripomenie udelenie mestských výsad.

Ilustračný obrázok k článku Mariánske námestie bude dýchať históriou: Ukážu, ako žili stredovekí Žilinčania
16
Galéria
Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

Stredoveký deň pripomenie v piatok (6. 8.) na Mariánskom námestí v Žiline udalosti okolo udelenia mestských výsad. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka sa môžu návštevníci tešiť na ukážky stredovekej hudby, lukostreľby, palných zbraní, katapultov či mestskej domobrany. Súčasťou programu bude aj odovzdanie listiny kráľom Karolom Róbertom.

Mestské privilégiá

Doplnil, že účinkujúci predvedú aj stredoveký tábor, jarmok, stredovekú kuchyňu, hygienu, potýčky a remeselnú uličku s množstvom ukážok stredovekých remesiel.

„Na bezprostredné udalosti z histórie nadväzuje aktuálny Stredoveký deň. Odpovie na otázku, či a možno aj za akých okolností získala Žilina od panovníka mestské privilégiá. Stredovekí Žilinčania sa chceli svojmu panovníkovi predviesť v čo najlepšom svetle a tak aj program priblíži vtedajšie aktivity, remeslá i druhy zábavy," dodal primátor Žiliny Peter Fiabáne.

Viac správ zo Slovenska

Prierez históriou

Na začiatku 14. storočia bolo podľa Miškovčíka Uhorsko rozpoltené mocenskými bojmi medzi vysoko postavenými šľachticmi a kráľovskou korunou. „Mestá ako Žilina, v snahe zachovať si samostatnosť, hľadali spojencov a jedným z riešení bolo stať sa ,slobodným kráľovským mestomʻ. Napäté prostredie v Uhorsku vyvrcholilo v roku 1321. Po smrti Matúša Čáka prišiel na územie severného Uhorska kráľ Karol I. Róbert z rodu Anjou. Podmanil si celé Trenčianske panstvo, pod ktoré spadala aj stredoveká Žilina,“ uviedol.

„Čákovu smrť využíva žilinská mestská rada a na čele s voleným richtárom doručila žiadosť o mestské výsady pre mesto priamo panovníkovi do vojenského tábora pod Trenčiansky hrad," dodal Miškovčík.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy zo Žiliny a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM